IE loader

Опасно ли е да клякаме при болки в коленете и/или пукане по време на клякане? (Видео)

Опасно ли е да клякаме при болки в коленете и/или пукане по време на клякане? (Видео)

Базови съвети при изпълнение на движението клек в интервю с д-р Димитров

Клякането е най-доброто базово упражнение за изграждане на стегнати и красиви бедра. Клякането и по точно клекът с широк разкрач е и упражнение номер едно в класациите за изграждане на „бразилско дупе”. А точно това дупе пък е супер желано и от жените, и от мъжете. Изграждането на такова дупе обаче не е сред най-лесните задачи и вероятността да изключим клякането от тренировките си е почти нулева!

Но, какво да правим, когато имаме болки в коленете или пукане при клякане?

Това е въпрос, чийто отговор може да бъде много различен. Ако попитате вашия личен фитнес треньор, дали да клякате при болки в коленете! Хм! Най-вероятно ще получите отговор – разбира се, че ще клякаш. Всъщност отговорът може да е правилен, но може и да не бъде. По „правилник” при болки в коленете, повечето хора хукват към доктора. Но дали докторът ще ви даде точен отговор на въпроса, отново не е гаранция. Има докори, и доктори. Някои доктори могат да ви предпишат един куп лекарства и да ви накарат да се откажете от клякането. Все пак едно е на теория, но не така стоят нещата в практиката. И все пак най-добре е да не стигате до болките в коленете и пукането им по време на клякане.

Как да се предпазим от болки в коленете според фитнес треньорите?

Правилно хранене с богати на белтъчини храни, последвани от сложни въглехидрати и есенциални мазнини. Прием на базови хранителни добавки – глюкозамин, хондроитин, витамини, минерали, протеин на прах. И всичко това хванало за ръка движението е най-често срещаната препоръка от страна на професионалните фитнес треньори.

Днес в големите градове все повече хора се обездвижват поради модерните удобства. От вкъщи в автомобила или в метрото и до офиса. От офиса в автомобила и в къщи. Замислете се и ще видите, че на ден не ви се събират дори 2 километра ходене, а може дори да няма и километър пеша. Както и да го погледнете това е обездвижване.

Кажи стоп на болките в коленете и пукането с правилно хранене и спорт!

Следвайте следните базови препоръки, които ще ви предпазят от болки в коленете и пукане:

1. Хранете се правилно на всеки 3-3,5 часа с богати на протеини храни;

Пример: Направете си лесна, вкусна и здравословна закуска с бъркани яйца и нискомаслено сирене или просто сварете две яйца вложете творчество. Ако например тежите 50 килограма и желаете да поддържате атлетично тяло за закуска са ви необходими – 1-2 яйца и 50 грама нискомаслено сирене. Естествено не забравяйте сложните въглехидрати и есенциалните мазнини.

Болки в коленете и каква да хапнем за закуска

Прочетете повече: Какви са ползите на суроватъчния протеин?

2. Пийте поне по 2 литра вода дневно;

Водата е от огромно значение за здравето ни. В случай, че не приемаме достатъчно вода на ден, вероятността да се дехидратираме е много голяма. Дехидратацията (обезводняването) води до схващане на мускулите, както и повишава риска от износване на ставните хрущяли.

3. Спортувайте поне два пъти седмично;

Представете си, какво ще се случи с вашия автомобил, ако години наред си стои в гаража без да му обръщате внимание. Вероятността да станат негоден за ползване е огромна. Когато шофираме разумно, животът на моторното превозно средство се удължава, защото частите се смазват. Но докато при автомобила части могат да се закупят лесно! Не така стоят нещата с „частите” за нашето тяло.

Именно поради тази причина и по точно за да предпазим „частите” на тялото си от бързо износване е необходимо да спортуваме. По време на движение се повишава отделянето на синовиална течност, която Облекчава триенето между ставните хрущяли и ги подхранва.

4. Ползвайте, колан за вдигане на тежести;

Огледайте се във фитнес залата и вижте, колко човека клякат. Малцина са, нали! А, колко от тях ползват колан за клякане. Още по малко, нали? Не бъдете като тях, а винаги ползвайте колан за вдигане на тежести. Коланът за вдигане на тежести ще прибави качество и повишена сигурност към работните серии по време на клякане.

5. Бинтове за клякане или наколенки;

Ако вече сте напреднал в тренировките и клякате със сериозни тежести е желателно да помислите и за бинтове или наколенки за клякане. Бинтовете за клякане ще придадат по голяма сила в работните серии.

И какво още!

Ще научите във видео интервюто по темата „Опасно ли е да клякаме при болки в коленете и/или пукане по време на клякане” с Христо Димитров, Доктор по Физиотерапия/Кинезитерапия в компанията на фешън блогърката Stylish Toast.

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА