IE loader

Как да подобрим храносмилането и усвояването на нутриентите

Как да подобрим храносмилането и усвояването на нутриентите

Разберете как да подобрим храносмилането и да вземем максимума от своята диета, за да постигнем фитнес целта си

Невинаги, когато имаме конкретна фитнес цел, нещата вървят в правилната посока. Често, когато се опитваме да отслабнем, въпреки дефицита на калории, апетитът намалява и усещаме тежест, подутост и отпадналост. А идеята все пак е и как да подобрим храносмилането? Нерядко пък, когато искаме да покачим мускулната си маса, това не се получава, дори привидно да консумираме достатъчно храна. 

Тази статия не е относно спирането на консумацията на дадени нездравословни храни за сметка на здравословните им алтернативи. Информираността по темата джънк фуд е изключително голяма и съвременният човек е все по-наясно с това кое на масата се счита за здравословно и кое не.

Как да подобрим храносмилането за да сме в по-добро здраве?

Как да подобрим храносмилането

Когато ядем каквато и да е храна, ще разберем в рамките на около 20-30 минути, дали тялото ни има отрицателен отговор към нея. Често след хранене стомахът боли и червата се разстройват. В такива случаи става много очевидно, че проблемът е налице. Следва подуване, образуване на газове и общ дискомфорт. И тогава възниква въпросът, който стои в заглавието на темата и той е "Как да подобрим храносмилането?"

Причината, поради която е важно да се справим с проблеми от този характер, е, че е много вероятно тази реакция да повиши нивото на възпаление в червата. Като пряк резултат от това цялостното храносмилане може да бъде повлияно негативно - червата стават неспокойни и храната не се обработва пълноценно. Ето защо трябва да обърнем внимание на сигналите на тялото към определени храни.

Да подобрим храносмилането чрез поддържане на хранителен дневник!

Ако в продължение на седмица водим бележки за хранителния си прием, задължително ще открием храни, които ни причиняват дискомфорт. Нещо друго, на което е добре да обърнем внимание, е количеството храна, което поемаме в едно хранене. Често хората преценяват тези неща на око, но отново е добре просто да слушаме тялото си. Понякога продължаваме да се храним дълго след като организмът вече ни е дал сигнал за ситост. Неслучайно старите хора казват - „Стани от масата тогава, когато ти е най-сладко”.

Когато ядем една и съща храна за даден период от време, винаги може да открием проблема, но не и ако непрекъснато сменяме хранителните си източници. Това, че дадена храна може да не бъде усвоена добре от организма, води не само до неразположение в коремната област, но и до затруднено възстановяване, липса на апетит и други нежелани ефекти, касаещи нашето здраве.

да подобрим храносмилането

След като открием част от грешките, които допускаме по темата "Как да подобрим храносмилането", можем  да започнем да коригираме модела си на хранене. В тази посока имаме два съвета за Вас:

Първото, което трябва да направите по въпроса "Как да подобрим храносмилането" , е да премахнете проблемната храна за 30 дни от диетата си и да видите как ще се почувствате. Подобряват ли се нещата? Трябва да сте търпеливи, защото отнема време да се намали възпалението на червата - понякога дори месеци.

За подпомагане на храносмилателната система Ви препоръчваме да включите пробиотик в хранителния си режим и храносмилателни ензими, ако е необходимо.

Второто, което бихме Ви препоръчали, е да измервате храната си на везна (кухненски кантар), за да се уверите, че не консумирате повече калории, отколкото са Ви необходими. Обърнете внимание колко време Ви е нужно, за да огладнеете. Ако отнема повече от 3-4 часа, може би количеството приета храна е било в повече спрямо Вашите нужди. Ако имате нужда от допълнителна информация и помощ, можете да се обърнете към нашия екип от диетолози за консултация.

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА