IE loader

Навици, чрез които да оптимизираме храносмилането и усвояването на нутриентите

Навици, чрез които да оптимизираме храносмилането и усвояването на нутриентите

Как можем да вземем максимума от своята диета, за да постигнем фитнес целта си

Невинаги, когато имаме конкретна фитнес цел, нещата вървят в правилната посока. Често, когато се опитваме да отслабнем, въпреки дефицита на калории, апетитът намалява и усещаме тежест, подутост и отпадналост. Нерядко пък, когато искаме да покачим мускулната си маса, това не се получава, дори привидно да консумираме достатъчно храна. 

Тази статия не е относно спирането на консумацията на дадени нездравословни храни за сметка на здравословните им алтернативи. Информираността по темата джънк фуд е изключително голяма и съвременният човек е все по-наясно с това кое на масата се счита за здравословно и кое не.

В този материал ще акцентираме върху конкретни хранителни навици, които да включим в ежедневието си и които да ни доближават всеки ден до постигането на оптимална форма и по-добро здраве.

pulsefit

Когато ядем каквато и да е храна, ще разберем в рамките на около 20-30 минути дали тялото ни има отрицателен отговор към нея. Често след хранене стомахът боли и червата се разстройват. В такива случаи става много очевидно, че проблемът е налице. Следва подуване, образуване на газове и общ дискомфорт.

Причината, поради която е важно да се справим с проблеми от този характер, е, че е много вероятно тази реакция да повиши нивото на възпаление в червата. Като пряк резултат от това цялостното храносмилане може да бъде повлияно негативно - червата стават неспокойни и храната не се обработва пълноценно.

Ето защо трябва да обърнем внимание на сигналите на тялото към определени храни.

Отправна точка за идентифицирането на проблемите в диетата е поддържането на хранителен дневник. Ако в продължение на седмица водим бележки за хранителния си прием, задължително ще открием храни, които ни причиняват дискомфорт.

Нещо друго, на което е добре да обърнем внимание, е количеството храна, което поемаме в едно хранене. Често хората преценяват тези неща на око, но отново е добре просто да слушаме тялото си. Понякога продължаваме да се храним дълго след като организмът вече ни е дал сигнал за ситост. Неслучайно старите хора казват - „Стани от масата тогава, когато ти е най-сладко”.

Когато ядем една и съща храна за даден период от време, винаги може да открием проблема, но не и ако непрекъснато сменяме хранителните си източници. Това, че дадена храна може да не бъде усвоена добре от организма, води не само до неразположение в коремната област, но и до затруднено възстановяване, липса на апетит и други нежелани ефекти, касаещи нашето здраве.

pulsefitСлед като открием част от грешките, които допускаме, можем  да започнем да коригираме модела си на хранене. В тази посока имаме два съвета за Вас:

Първото, което трябва да направите, е да премахнете проблемната храна за 30 дни от диетата си и да видите как ще се почувствате. Подобряват ли се нещата? Трябва да сте търпеливи, защото отнема време да се намали възпалението на червата - понякога дори месеци.

За подпомагане на храносмилателната система Ви препоръчваме да включите пробиотик в хранителния си режим и храносмилателни ензими, ако е необходимо.

Второто, което бихме Ви препоръчали, е да измервате храната си на везна (кухненски кантар), за да се уверите, че не консумирате повече калории, отколкото са Ви необходими. Обърнете внимание колко време Ви е нужно, за да огладнеете. Ако отнема повече от 3-4 часа, може би количеството приета храна е било в повече спрямо Вашите нужди. Ако имате нужда от допълнителна информация и помощ, можете да се обърнете към нашия екип от диетолози за консултация.

БЕЗПЛАТНО ПОСЕЩЕНИЕ