IE loader

Левзея – какво представлява и с какво е полезна във фитнеса?  

Левзея – какво представлява и с какво е полезна във фитнеса?  

Разберете всичко за това интересно растение

Нуждаете се от безвреден стимулатор за мускулен растеж или пък ви е трудно да се справите със стреса и не успявате да се възстановите след тренировка? В такъв случай ще ви бъде интересено да разберете какво е левзея и как може да ви бъде полезна във фитнеса. 

През последните години растението левзея придоби голяма популярност. Това е билка, чиито корени имат доказан стимулиращ и тонизиращ ефект и именно заради това е една от често използваните хранителни добавки във фитнеса. Корените съдържат редица съединения, за които се смята, че оказват влияние върху здравето, включително антиоксиданти и екдистероиди. Според проучване, проведено в Русия, употребата на левзея в съчетание с редовни тренировки може значително да увеличи мускулната маса и да намали телесните мазнини при трениращите. Освен това повишава издръжливостта и намалява физическата и психическата умора.

Левзея - какво представлява?

левзея

Левзея е многогодишно тревисто растение. Расте във високопланински район в Сибир и достига височина от 80 до 150 см. Тъй като естествените находища на билката са в ограничени количества, много билкари се опитват да култивират растението и да го пренесат в други точки на света. В България левзея може да се намери като култивирано растение, но често е бъркана с друго растение - магарешки трън, поради голямата прилика помежду им. 

Историята на левзеята като лечебно растение тръгва преди векове, когато местните ловци в Алтай (Сибир) забелязали, че по време на размножителния период, мъжките моралски елени изкопавали корените на растението и ги ядели. Легенди дори разказват, че по този начин елените можели да се чифтосват по сто пъти на ден. Местните лечители тогава открили, че консумацията на сух корен от левзея влияе положително и върху хората – подпомага по-бързото възстановяване от умората и повишава потентността. Така растението получава името маралов корен, а днес е по-известно като левзея. 

Хранително съдържание на левзея и с какво е полезна във фитнеса?

Научните изследвания, свързани с влиянието на левзеята върху организма започват още през 1940 г. в Русия, по време на Втората световна война, когато страната се е нуждаела от медикаменти за възстановяване на силата на войниците. Тогава било открито, че в сухия корен на растението се съдържат танини, фитоекдизони, флавоноиди, гликозиди, лигнини, алкалоиди, витамини, органични киселини и други все още неидентифицирани съставки. Това са биохимични вещества, вземащи участие в обмяната на веществата и в процеса на отделяне на вътреклетъчна енергия.

Именно поради многобройните си ценни качества, днес левзеята намира широко приложение в  спорта и фитнеса. В бодибилдинга е особено популярна поради способността бързо да стимулира покачването на мускулната маса. Доказано е, че хранителната добавка от левзея благоприятства мускулния синтез, в резултат на което се подобрява фитнес нивото, издръжливостта и качеството на тренировките.

View this post on Instagram

Ако искате да опитате нещо различно, бързо, лесно и вкусно, това е точното предложение за вас - замразени хапки с банан! Съставките: 1 голям банан (зрял), 150 грама кисело мляко по избор, шепа бананов чип (по желание). Ще са ви нужни и силиконови форми за мъфини, които да напълните със сместа. Обелете банана и го поставете в чиния. Намачкайте го с вилица, докато не стане на каша. Изсипете банана в купа заедно с киселото мляко и разбъркайте добре до получаването на еднородна смес. С помощта на лъжица, напълнете формите за мъфини. Покрийте с малко бананов чипс и/или допълнително парченце банан. Поставете формичките във фризер за около 2 часа. След това извадете банановите хапки от формичките и сервирайте. #banana #bananabites #healthy #breakfast #snack #healthylifestyle #brunch #frozenbites #pulssefitness

A post shared by Pulse Fitness and Spa (@pulsefitnessspa) on

При интензивна физическа активност, екстрактът от левзея регулира енергийния метаболизъм, поддържа стабилни нивата на гликоген в скелетните мускули, повишава кръвоснабдяването към мускулите и мозъка и значително намалява времето за възстановяване след продължително натоварване. Освен това, приемът на хранителни добавки от левзея повишава червените кръвни телца и левкоцитите в кръвта, което подобрява и подсилва имунитета на трениращите.

Левзеята е натурален анаболен агент, напълно легална е за употреба и не вреди на организма като синтетичните си аналози. Основна съставка в растението са екдистероните – флавоноиди с антиоксидантно действие и естествени стероли. Те са известни и под наименованието бета-екдистерони и на тях се дължи анаболният ефект на левзеята. Той се изразява в увеличаване на телесното тегло чрез подобряване на съотношението чиста мускулна маса - мазнини, покачване нивата на хемоглобин и еритроцити, повишаване на общото количество протеин и намаляване нивото на пикочна киселина в кръвта. 

Основната разлика между синтетичните стероиди и екдистероните е в тяхното действие. Първите попадат в ядрото на клетката, присъединяват се към даден участък от ДНК, предизвикват синтез на РНК (рибонуклеинова киселина) и тя стимулира рибозомата да произведе повече протеин. Екдистеронът, от друга страна, попада директно в рибозомата и увеличава т.нар. транслация (процесът на синтезиране на белтъци). Той не повлиява върху информацията изпратена от ДНК, т. нар. транскрипция, а директно ускорява протеиновия синтез. 

Проучване, проведено през 1988 г. сравнява анаболната активност на анаболния стероид Methandrostenolone (един от най-използваните анаболни стероиди) с действието на екдистерон. Оказва се, че екдистеронът има по-високо въздействие върху синтеза на протеини в сравнение със стероида Methandrostenolone. Предполага се, че при прием на екдистерон се увеличава концентрацията на калциеви и калиеви йони в мускулната клетка, което от своя страна води до увеличаване на синтеза на протеин.

Левзея - как се приема и има ли странични ефекти?

Как се приема левзея

Левзея може да се приема под формата на таблетки, капки (тинктура), чай или за външно приложение (етерично масло). Най-често, за подобряване на фитнес резултатите се използват таблетки. Препоръчителната дневна доза е 40 мг/ден чист (95 – 100%) екстракт от екдистерон. Желателно е да се приема с протеиновия шейк след тренировка, а в дните на почивка – преди или по време на хранене, в комбинация с богата на протеини храна.

Смята се, че левзеята е безвредна хранителна добавка и ако се приема в препоръчителните дози не се наблюдават странични ефекти. Могат да се проявят стомашни проблеми при прием над 800 мг на ден. Поради анаболното действие обаче, не се препоръчва да се консумира от трениращи, които са на стероиден курс или приемат други хормоноподобни средства, както и от бременни и кърмещи жени.

Кои са основните ползи от консумацията на левзея?

Левзеята може да се приема както от мъже, така и от жени. Употребата му носи редица ползи както за ефективността на тренировките, така и за здравословното състояние като цяло.

Основните от тях са:

 • Има антиоксидантно действие
 • Редуцира симптомите на  стрес
 • Повишава концентрацията
 • Увеличава силата и издръжливостта
 • Изостря рефлексите
 • Има антибактериални и противогъбични свойства
 • Премахва умората
 • Подобрява настроението и отстранява раздразнителността
 • Благоприятства сърдечносъдовата система
 • Подобрява здравето на мозъка
 • Подсилва имунната система
 • Възстановява хормоналния баланс
 • Нормализира нивата на кръвната захар
 • Повишава либидото и потентността

Съчетание на левзея с други храни?

С какво да съчетаем левзея

На трениращите се препоръчва прием на хранителната добавка преди или по време на богато на протеини хранене. Така тя спомага за оформяне на мускулатурата по естествен начин, както и за по-бързото възстановяване след натоварващи тренировки.

Протеинът заема много важна част в хранителния режим на фитнес ентусиастите. Но доколко консумацията му е ефективна зависи от няколко фактора. Първо - дали ще се усвои напълно, каква част от него ще се разгради до аминокиселини и колко от тях ще попаднат в кръвообращението. И второ - до каква степен тези разградени до аминокиселини протеини ще се използват ефективно от мускулите за синтез на скелетна мускулатура, т.е. растеж на мускулите.

Доказано е, че приемът на левзея може значително да подсили действието на консумираните протеини. Основната съставка – екдистерон,  повишава азотната задръжка (количеството аминокиселини, което се използва за синтез на нови белтъци в организма)  и чрез това спомага за образуването на мускулна тъкан от приетия протеин.

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА