IE loader

Ластици за тренировка - видове и ползи

Ластици за тренировка - видове и ползи

Разберете всичко за един от най-популярните фитнес аксесоари

Ако искате да добавите допълнително натоварване към тренировките си или пък планирате почивка, или бизнес пътуване, но искате да поддържате форма, с ластици за тренировка можете да го постигнете. Те дават множество варианти за натоварване на цялото тяло, а освен това са изключително леки и лесно преносими.

Ластици за тренировка са аксесоар, подходящ за начинаещи и напреднали фитнес ентусиасти. Често се използват дори от професионални атлети, които целят да акцентират на функционалните и кондиционни занимания. При упражненията с тях травмите са по-рядко срещани. Движенията с ластик са разнообразни, което предразполага за комплексно натоварване.

Ластиците за тренировка оказват постоянно напрежение на мускулите по време на упражненията. Докато свободните тежести предизвикват съпротивителна сила обратна на гравитацията, ластиците от своя страна могат да бъдат разпънати във всички посоки и от всяко положение. В пиковата точка на движение съпротивлението на ластика е най-голямо, за разлика от движенията с дъмбели или щанга.

pulsefit

Ластици за тренировка - видове

Съществуват много повече видове ластици за тренировка, отколкото повечето хора предполагат. Разликата в тях е, че са направени за постигане на различни фитнес резултати. Основните видове са:

Компактни  ластици за тренировка

Те са най-често се срещаните във фитнесите. Имат фиксирани ръкохватки и са идеални за упражнения за горната част на тялото, ръцете и краката. Предлагат се с различно съпротивление и обикновено се правят от латекс.

Плоски ластици

Плоските фитнес ластици се предлагат в два основни вида - ленти за тренировка и кръгли, наподобяващи обръч. Името им идва от това, че те са плоски по форма. Често се използват при рехабилитация и пилатес.

Ластици за крака

Както подсказва името, тези ластици имат ленти за глезените и се използват основно за трениране на долната част на тялото.

Ластици с карабинери

Отново латексови ластици, които имат карабинери в краищата си и това позволява закачането на всякакви ръкохватки към тях. Предлагат се в различна дължина и дебелина. Изключително преносими са и могат да се ползват навсякъде.

Осморки

Тези ластици се наричат осморки (понякога и папийонки) заради формата си, която наподобява цифрата осем. Те са идеални за тренировки на горна част на тялото и ръцете. Обикновено дължината им е стандартна – 50 см.

Ластици за набирания

Тези ластици са дълги и здрави, което е очаквано след като ще се ползват при набирания. Имат различно съпротивление според това до каква степен искате да усложните набиранията си. Обикновено се използват в комбинация с лост за набиране в домашни условия или фитнес.

Рингове

Тези тренировъчни ластици са с кръгла форма и наподобяват разтегателен обръч. Може да имат две ръкохватки отстрани, които не са толкова гъвкави. Отличен избор са за трениране на долната част на тялото.

pulsefit

Основни форми на съпротивление при фитнес ластиците

Леко съпротивление

Тези ластици са по-тънки и имат около 1.5 килограма съпротивление, което не е много. Това ги прави идеални за начинаещи и хора, които се подлагат на рехабилитация.

Средно съпротивление

Тези ластици са идеални за физически активни хора, които искат да прогресират в тренировките си. При тях съпротивлението е от 3 до 6 килограма.

Голямо съпротивление

Това са значително по-дебели ластици, които имат съпротивление до 9 килограма. Използват се от хора, които имат физическа сила и тренират редовно.

Много голямо съпротивление

Тези ластици за тренировка предоставят най-голямото възможно натоварване. Съпротивлението им може да достигне над 10 килограма. Препоръчват се за силни и добре подготвени физически хора, които искат по-интензивна и тежка тренировка.

Изборът на дължината, формата и вида на ластика зависи изцяло от типа на упражненията, които ще практикувате, както и от мускулните групи, които ще искате да натоварвате.

pulsefit

Упражнения с ластици за тренировка

За да сме максимално полезни, ще представим някои от най-ефективните упражнения с ластици за долната част на тялото.

Lateral Leg Lift – Странично повдигане на крака

Легни странично, дръж краката си изправени, а ръцете си използвай за опора. Постави ластика на глезените или на прасците. Повдигай горния крак, докато долния следиш да бъде плътно към пода. Повтори 10-15 пъти в една серия. Изпълнявайки това упражнение натоварваш всички мускули по дължината на крака, вътрешната част на бедрата и седалището. Освен това укрепваш мускулите на тазобедрената става.

pulsefit

Donkey kicks – Магарешки удар

Застани на четири крака, като следиш коленете и бедрата ти да са в една линия, както и ръцете ти с рамената. Постави ластика на бедрата си и избутай единия крак нагоре, като държиш коляното сгънато. Задръж за две-три секунди, после се върни в изходна позиция и повтори. Тези магарешки удари ще ти помогнат да изваеш седалищните мускули, бедрата и ще подсилят мускулите на кръста и долната част на гърба.

pulsefit

Double Leg Lower – Двойно спускане на краката

Това упражнение е изключително ефективно за коремните мускули. Натоварването, което оказваш върху тях, се дължи на цялата тежест на долната част на тялото, с която трябва да се справят. Полезно е и за укрепването на кръста и гърба. Изпълнява се изключително лесно. Легни на пода с изпънати ръце и крака, постави ластика за тренировка така, че да придържа краката ти плътно един до друг. Изходната ти позиция за упражнението започва с повдигнати на около 30 градуса крака. Повдигай ги докато достигнат перпендикулярно положение спрямо пода и започни да ги спускаш отново до изходна позиция. Тук натоварването се увеличава с броя повторения.

pulsefit

Corkscrew - Тирбушон

Това упражнение е малко по-сложно, но за сметка на това доста по-комплексно, натоварва почти цялата долна част на тялото. Легни на пода с изпънати ръце и крака, дръж ръцете си близо до тялото перпендикулярно на пода, за да осигуриш опора. Постави фитнес ластика така, че да придържа краката ти заедно. Започни повдигането им от пода като се стремиш да образуват полукръг, докато достигнат вертикално положение. Повтори и в другата посока. Спираловидните движения имитиращи тирбушон, които правиш, натоварват едновременно краката, коремните мускули и заздравяват кръста.

pulsefit

Ако имате нужда от допълнителни съвети, корекция на техниката или препоръки кой вид ластици за тренировка са най-подходящи за вас, можете да се обърнете към професионалния екип от инструктори на Pulsе.

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА