IE loader

Колко вода е полезно да пием?

Колко вода е полезно да пием?

Научете защо добрата хидратация е толкова важна и как да увеличим количеството на приеманите течности

Защо е полезна водата?

Приемът на течности е от изключителна важност за организма. Човешкото тяло е съставено от около 70% вода. Без храна човек би могъл да издържи над месец, но без вода – едва няколко дни.

Дехидратацията води до умора, проблеми с краткотрайната памет и трудно съсредоточаване. Водата подобрява функцията на бъбреците, изхвърля токсините от организма, хидратира кожата. Освен това регулира телесната температура и помага при свалянето на килограми.

Не на последно място, приемът на достатъчно течности спомага за по-ефективна тренировка и за оптималното възстановяване след нея.

Какво количество вода трябва да се консумира?

Обикновено препоръките са да се пие по 2 литра вода на денонощие. Това количество обаче е по-скоро ориентир.

За да се определи индивидуалната норма за потребление, би могло да се използва следната формула:

  • За жени: 30 милилитра вода на килограм телесна маса;
  • За мъже: 40 милилитра вода на килограм телесна маса;

Разбира се, има и други фактори, които налагат приема на допълнително количество течности.

Кога трябва да се консумира повече вода?

Количеството на приеманите течности е необходимо да бъде увеличено при определени ситуации. Например при тренировка и в горещите летни дни е желателно да се добавят 400-600 милилитра вода към дневния ни прием.

Кафето, алкохолът, безалкохолни напитки и сокове имат дехидратиращо действие и при приема им също е необходимо да се увеличи количеството вода.

По времето, когато усетите жажда, вече сте леко дехидратирани. Затова е важна редовната консумация на вода, за да избегнете това състояние.             

Как да пием повече вода?

Ако желаете да увеличите консумацията на вода, бихте могли да заложите на няколко лесни трика.

На първо място, винаги носете бутилка вода със себе си или я поставяйте на видимо място около Вас. Това ще Ви подсеща да пиете повече и постепенно ще успеете да изградите един нов навик.

Често гладът и жаждата биха могли да бъдат объркани. Причината за това е, че сигналите за двете състояния се подават от един и същи участък в мозъка. Затова когато усетите леко чувство за глад, изпийте една чаша вода, за да проверите дали всъщност не сте били просто жадни.

За да увеличите количеството на приеманите течности, може да заложите и на промяна в хранителния си режим. Важно е да се уточни, че необходимите за организма течности се приемат и чрез консумацията на плодове и зеленчуци. Краставицата например е 95% вода, чушките около 94%, а динята – 92%.

Препоръчваме Ви също винаги да пиете сутрин на гладно чаша топла вода. Това не само носи много ползи за организма, но и е едно отлично начало на деня.

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА