IE loader

Какво включват фитнес аксесоарите?

Какво включват фитнес аксесоарите?

Разберете всичко за тези пособия и как могат да Ви помогнат да се доближите до желаната спортна цел

Във фитнеса аксесоарите заемат много по-важно място от това, което сме свикнали да им отреждаме. В голямата си част те не само предпазват от евентуални наранявания, но и повишават и подобряват ефективността на тренировките. 

Какви видове фитнес аксесоари има?

Ленти и ластици със съпротивление

pulsefit

Резистентните ленти и ластици правят точно това, което подсказва наименованието им – добавят допълнителна съпротива при изпълнението на всяко едно упражнение, в което биват включени. Това спомага за укрепване на мускулите, а самото съпротивление ви кара да тренирате по-усилено. Те често биват подценявани, но всъщност са мултифункционални и с тях може да се направи комплексна тренировка на всяка част от тялото. Обикновено лентите се използват повече от жените, тъй като с тях може да се оформи перфектно дупе и да се изваят секси бедра. Ластиците пък намират място в тренировките и на двата пола, а резистентният им вариант е идеален и за тренировки у дома.

Ползите от употребата им включват: 

 • Тонизиране и укрепване на тялото - тъй като резистентните ленти и ластици се разтягат, така се повишава напрежението в мускулите и това ги кара да се съкращават повече. Колкото повече опъвате лентата, толкова по-интензивна става съпротивата и по-трудно упражнението; 
 • Упражненията с резистентни ленти и ластици са забавни и разнообразни. Тяхното основно приложение е за загрявка, разтягане и силова тренировка;
 • Тренират цялото тяло;
 • Те са лесно подвижни и с компактни размери– леки и удобни са, пестят много пространство и са достъпни за всеки, защото цената им е в порядъка на 10 и 35 лева;
 • Подходящи са за всеки трениращ - от начинаещ до напреднал;
 • С тях възможността за травми, наранявания и контузии е сведена до минимум;
 • Имат физиотерапевтични функции– идеални са за включване в терапевтични програми и упражнения за раздвижване след травми, операции и други

Ръкавици

pulsefit

Ръкавиците са може би най-задължителният аксесоар, който всеки трениращ, трябва да притежава. Силовите тренировки обикновено заемат основна част от всеки един фитнес режими, а това е свързано с употреба на набор от уреди, изискващи издърпвания, бутания и вдигания – все движения, при които има захват. Същото условие важи и за някои кардио упражнения като кростренажора, например.

Повечето от тези уреди и упражнения могат да наранят ръцете дори при ограничено ползване, като образуват мазоли, пришки или претърквания, затова използването на спортни ръкавици е силно препоръчително. За максимално предпазване на ръцете се използват ръкавици с удължени пръсти, но при по-кратки и не толкова натоварващи тренировки, добра работа вършат и отворените ръкавици, които не покриват пръстите докрай. 

Има три основни вида ръкавици:

 • тренировъчни
 • за вдигане на тежести
 • за професионалисти.

Първите са предназначени да защитават дланите от триене в спортните уреди и подобряват сцеплението. Ръкавиците за вдигане на тежести се правят от здрав материал, а отвътре са с меки възглавнички от гел, което служи за по-равномерно разпределяне на тежестта и за по-ниско натоварване върху дланите. Моделите за професионалисти пък са най-здравите. Те имат и фиксатори за китки за допълнителното им стабилизиране и фиксиране в правилна позиция по време на тренировка.

Материалът, от който се изработват, обикновено е комбинация от естествена или изкуствена кожа, найлон, полиестер и синтетичен материал. Други материи, от които също се изработват ръкавици за фитнес, са текстил и неопрен. Текстилните ръкавици са леки и удобни, но по-бързо се износват и не осигуряват достатъчно надеждна защита на дланите и китките, а неопренените зависят от допълнителните компонените, но, ако те са добри, могат да осигурят достатъчно добър комфорт и защита при упражненията.

Женските ръкавици на ActiveGym например са изработени от 50 до 70% найлон, 20 до 40% полиестер и 10% спандекс (ликра). А мъжките от 50% изкуствена кожа, 25% найлон, 14% полиестер и 10% спандекс.

Основните разлики между ръкавиците за мъже и жени са в дизайна и размера. Освен това сред женските модели няма такива, които фиксират китките или да са снабдени с твърди накладки, поради факта, че жените обикновено не вдигат твърде големи тежести.

Предимства от използването на ръкавици във фитнеса:

 • Попиват потта и предпазват ръцете от загрубяване на кожата;
 • Имат и хигиенична функция, защото предпазват от директен досег с уредите, които се ползват от десетки посетители ежедневно, с което предаването на различни болестотворни организми става много лесно. Трябва обаче и самите те да се перат редовно, за да се ограничи изцяло появата на бактериални или гъбични инфекции;
 • Благодарение на противохлъзгащата им повърхност, сцеплението с гладките повърхности на уредите е по-добро, което повлиява на ефективността на изпълняваните упражнения; 
 • Предотвратяват пренапрягането на ръцете

 Лостове

pulsefit

Лостовете са друг фитнес аксесоар, с който също може да се направи много добра тренировка, при това не само във фитнеса, но и у дома или в парка. В магазинната мрежа могат да се видят много и различни по форма лостове, като всеки е предназначен за оформяне на конкретни мускули.

Видове лостове:

 • Крив лост за скрипец – упражненията, изпълнявани с крив лост, раздвижват най-много раменните мускули, бицепса и трицепса.  Въпреки че той е закрепен към конструкция, самите упражненията се наричат “ръчни” и са по-ефективни от тези, изпълнявани на машина. 
 • V-образен лост за скрипец– предназначен е за трениране на бицепсите и трицепсите. Упражненията за бицепс се изпълняват като се свиват лактите от стояща, седяща или лежаща позиция, а за трицепс – разгъване от права позиция. 
 • Къс прав лост за скрипец– един от най-популярните и често срещани  лостове. С него могат да се изпълняват различни упражнения за бицепс, трицепс, за мускулите на гърба и други. Най-често се използва за разтягане, тяга и други;
 • Лат лост за скрипец – голям лост, леко заоблен в двата края. Предназначен е за укрепване на мускулите на гърба, задните делтоидни мускули и бицепса. С него могат да се изпълняват упражнения както с широк, така и с по-тесен захват. Най-честото упражнение, изпълнявано с лат лост, е мъртва тяга;
 • Мултифункционален U лост за скрипец– в зависимост от захвата с него могат да се изпълняват различни упражнения – от гребане и различни видове тяга до набор от упражнения за трицепс. 
 • Медицински лост– въпреки че това е най-лекият лост (варира между 2 и 5 кг.), упражненията с него помагат за укрепване на коремните мускули, бедрата, гърба и кръста. Натоварването с него е по-леко, но въпреки това укрепва натоварените мускули. Може да се използва за загрявка преди по-тежка силова тренировка, както и за кардио тренировка. Използва се и за възстановяване след травми. Държи гръбначния стълб изправен  и увеличава подвижността на ставите в областта на раменете. 
 • Олимпийски лостове– варират с различна тежест и са с разнообразна форма. По-интересен вид има този, който е предназначен за трениране на трапеца и гръдните мускули. Съществуват и други, но традиционният вид е прав. Олимпийските лостове са изработени с удобен захват и стимулират растежа на пресата. Помагат за оформяне на мускулите на гърба, бицепса и трицепса. Упражненията се изпълняват главно на лежанка с различна позиция (хоризонтална или повдигната до определена степен), на силови тренажори или свободно;

Стойки за упражнения

pulsefit

Стойките за упражнения и кофички са многофункционален метален уред, много подходящ за провеждане на тренировки със собствено тегло. За този тип тренировки пък е добре известно, че натоварват няколко мускулни групи едновременно, стимулират много повече растежа на мускулите и освен това развиват стабилизиращите мускули, които често остават пасивни при тренировки на уреди. Те увеличават и общата сила, много по-енергоразходни са, а това е плюс, когато тренирате с  цел да горите мазнини. Освен това те развиват и функционалността, тъй като движенията, които се извършват, са по-естествени за тялото в сравнение с другите. 

Едни от най-честите упражнения, които се изпълняват на стойките, са кофички, хоризонтални набирания, лицеви опори. Комбинацията от силови тренировки със собствено тегло и фитнес уреди, които оказват допълнителна съпротива, е чудесен начин за изграждане на база при начинаещите, преди да се премине по-активно към свободните тежести, като това се отнася основно за мъжете.  

Въжета

Повишаване на силата, подобряване на координацията, баланса, ловкостта, издръжливостта, гъвкавостта, кръвообращението и укрепване на сърдечносъдовата и дихателната системи са само част от ползите, за които допринася включването на скачането с въже в тренировките. То загрява и тренира много добре цялото тяло, а освен това е и алтернатива на бягането, което отнема повече време и обикновено е по-скучно и изморително. В зависимост от вида подскоци се тренират различни части на тялото - скачането с високи крака например работи върху бедрата, а двойните скокове извайват ръцете и прасците. 

По-обикновените въжета се препоръчва да бъдат използвани между силовите упражнения, особено ако те се изпълняват в седящо положение. Така сърдечният ритъм не се понижава, горенето на калории продължава, а едновременно с  това се работи и за покачване на мускулната маса. 

Има и въжета за скачане с лагери, с които се правят едни от най-енергоемките тренировки, при които се изгарят между 1000 и 1200 ккал за час. Те тонизират голяма част от мускулите - на ръцете, краката, седалищните, раменните, коремните и гръбните. Особено ефективни са за отслабване в долната част от тялото.  

На следващо място са бойните въжета (Battle rope). Тренировката с тях представлява система от специфични движения, които натоварват мускулатурата на цялото тяло. Те развиват раменния пояс, координацията, подобряват хвата и повишават кондицията. Само 10 минути упражнения с бойно въже се сравняват с ефекта на най-интензивната тренировка.

Облекло

При избора на подходящо фитнес облекло, основно място заема материята на дрехите. Препоръчително е тя да е dry-fit, т.е. да позволява лесно дишане на кожата и отделяне на потта от нея. При тази технология тъканите съдържат синтетични неабсорбиращи влакна, при които влажността се движи по повърхността на влакното, но тъй като не може да се попива, се разпръсква по вътрешността на дрехата и се „изтегля” навън, където се изпарява по естествен начин. 

Облеклата от 100% памук са по-меки и изглеждат по-удобни, но не са подходящи при натоварващи тренировки, защото памукът абсорбира цялата влага от потта и не изсъхва лесно. От това пък лесно могат да се появят обриви по кожата, раздразнения или да ви стане хладно. Памучното облекло обаче е добър избор при по-леки тренировки като йога, пилатес и др. 

 

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА