IE loader

Какво е тренировъчен колан и в кои случаи да го ползваме?

Какво е тренировъчен колан и в кои случаи да го ползваме?

Разберете всичко за един от най-популярните фитнес аксесоари

Да използавате тренировъчъчен колан във фитнес залата не е препоръчително, а задължително за да намалите риска от травми и да повишите качеството на тренировката. Фитнес коланът е елемент от фитнес екипировката, който често бива пропускан или забравян. Той се прилага основно при силовите тренировки и най-вече при вдигането на големи тежести. Служи за подкрепа на кръста и коремната стена, и за стабилизиране на тялото при физически натоварвания.

Въпреки че тренировъчните колани са основен артикул във фитнес магазините, дори сред редовно спортуващите хора има такива, които не са сигурни точно кога и дали е необходимо да ги използват. Ако и вие се чудите, тук ще разберете какъв е механизмът им на действие, колко видове има, какви са ползите от употребата им и за кои видове упражнения са подходящи, така че следващия път, когато ви предстои поредната серия клекове с щанга, например, да бъдете максимално добре екипирани.

Какви са основните функции на тренировъчния колан?

тренировъчен колан

Когато ползваме тренировъчен колан създаваме стабилна опора на кръста при тежко натоварване по време на тренировка. Той стабилизира гръбнака и позволява упражнението да бъде изпълнено безопасно. Механизмът му на действие е свързан с повишаване на налягането в коремната кухина. Когато коланът се затегне около торса, напречните коремни мускули пристягат коремната кухина. Част от органите вътре в нея се придвижват към гръдната кухина, а други - към тазовото дъно и се постига стабилно вътрекоремно налягане. Това спомага натоварването върху гръбначния стълб да се поеме и разпредели върху органите в коремната кухина. В резултат значително се намалява натоварването върху долната част на гърба при вдигане на тежести от стоеж и се предотвратява хиперекстензия (извиване) на гръбнака при вдигане на тежести над главата.

Тренировъчните колани имат и някои второстепенни функции:

  • подобряват и изправят стойката на трениращия
  • намаляват натиска на прешлените върху междупрешленните дискове
  • често се използват от начинаещи фитнес ентусиасти с цел предпазване от странични или хоризонтални усуквания, които мога да се получат от някои силови движения

Кога е изобретен първият тренировъчен колан?

Въпреки че няма точни данни, кога и от кого е изобретен тренировъчният колан, едно е сигурно - завладява страниците на спортните списания през 1940 г. Тогава навлизат активно във фитнеса и стават част от арсенала на лифтърите. Разпространението на различните видове тренировъчен колан и употребата им значително нараства 20 години по-късно, когато навлиза пауърлифтингът и се популяризират кросфит тренировките.

Видове тренировъчен колан?

Колан за фитнес

Два са основните видове тренировъчни колани – за бодибилдинг и за пауърлифтинг (силов трибой).

Колан за бодибилдинг

Коланът за бодибилдинг осигурява подкрепа при тежкоатлетически движения и е най-често срещаният вид колани във фитнес залите. Той е по-широк при кръста и по-тесен при корема. Когато се сложи правилно покрива цялата долна част на гръбнака, а отпред минава на или под нивото на пъпа. Стеснената част отпред не ограничава движението, но същевременно придава опора на кръста.

Този вид тренировъчен колан е подходящ за упражнения със свободни тежести като бицепсово сгъване, раменни преси, гребане от седеж или стоеж и др.

Колан за пауърлифтинг (силов трибой)

За разлика от колана за бодибилдинг, този за пауърлифтинг е еднакво широк по цялата дължина и, както проличава от името му, се използва основно от силови трибойци. Обикновено широчината му е около 10 см и е направен от здрава и дебела материя. По-широката част отпред държи тялото в изправена позиция и позволява изпълнението на движението с максимална тежест. Подходящ е за трите основни упражнения в силовия трибой, а именно - клек, вдигане от лег и мъртва тяга.

В кои упражнения да ползваме тренировъчен колан?

pulsefit

Тренировъчен колан се използва основно при силови тренировки със свободни тежести, натоварващи дългите гръбначни мускули. Примери за такива са клековете с щанга, мъртва тяга, обръщане, изтласкване и гребане с щанга.

Класически и преден клек с щанга

Клековете с щанга са много тежко и комплексно упражнение. По време на клякането и изправянето има опасност торсът да се огъне напред и трениращият да загуби баланс. Точно по тази причина се препоръчва използването на тренировъчен колан. Той осигурява подкрепа на кръста и коремната стена и движението може да бъде извършено безопасно.

Мъртва тяга

Мъртвата тяга е друго комплексно упражнение, което изисква повдигане на голяма тежест от земята и отново има опасност от огъване на торса. Носенето на тренировъчен колан подобрява стабилността на тялото и предотвратява риска от евентуални травми.

Обръщане и изтласкване на щанга

Това упражнение изисква трениращият да поддържа изправена стойка, докато същевременно повдига и изтласква щангата. Тренировъчният колан предоставя допълнителна подкрепа и при двете движения.

Гребане с щанга

Начинът на вдигане на тежестта при гребането с щанга много наподобява това на мъртвата тяга, с разликата, че движението е по-динамично. Носенето на тренировъчен колан предотвратява евентуални травми и може да бъде в помощ на трениращия за увеличаване на тежестите или броя на повторенията в серията.

Кога да не слагаме тренировъчен колан?

pulsefit

Тренировъчните колани имат за цел осигуряване на подкрепа при интензивни упражнения, изпълнявани с максимална тежест. Носенето на тренировъчен колан в други упражнения не само не помага, но и пречи на тренировката. Така например, употребата на колан не би повлияла при изпълнението на упражнения като избутване на щанга от лег, придърпване на вертикален или хоризонтален скрипец, хипер екстензии, гръбни екстензии, всички упражнения за корем, скок от място, изхвърляне на гюле/чук, бедрено разгъване и други.

Освен това, коланите нямат или имат съвсем малък ефект върху упражнения, изпълнявани със сравнително леки тежести.

Трениращите със заболяване на сърцето или проблеми с кръвното налягане трябва да са предпазливи и да не носят колана за продължителни периоди от време.

Постоянната употреба на тренировъчен колан може да повлияе негативно върху мускулното развитие в коремната област, тъй като те почти не се натоварват по време на упражненията.

Какъв ефект можем да очакваме?

Проучване, проведено сред 12 активни щангисти, доказва, че носенето на тренировъчен колан увеличава силата и подпомага мускулния растеж. В две отделни изпитвания с и без колан то проследява по 1 клек с максимално натоварване на щангистите. Резултатите установяват, че когато носят колан, щангистите изпълняват упражнението с 5 кг повече тежести в сравнение с клякането без колан.

Друго проучване пък показва, че трениращите с колан могат да изпълнят цялата серия от дадено упражнение с около 10% по-бързо темпо от тези без колан.

View this post on Instagram

Клякането със свободна тежест е сред най-добрите упражнения за оформянето на долната част на тялото. Ако сте начинаещи във фитнеса, Ви препоръчваме да правите това движение с много малка тежест или дори без такава, докато усвоите напълно правилната техника на изпълнение. Стойките за клек в нашите центрове Ви позволяват да изпълнявате упражнението без притеснение, че може да не успеете да преодолеете тежестта. За целта можете да настроите силовите предпазители на височина, която Ви е удобна и осигурява Вашата сигурност по време на изпълнение. Новата година е време за нови начинания. Започнете Вашия здравословен на живот в Pulse Fitness & Spa. Заявете тестово посещение на pulsefit.bg/workout . . . . . . . . . #legday #squat #fitness #fitnessjourney #fitnesslife #fitnessaddict #gym #fit #model #photography #sports #modelling #style #instagood #photo #photooftheday #beauty #gymlife #instafit #pulsefitnessspa #pulseandyou #pulsefitness

A post shared by Pulse Fitness and Spa (@pulsefitnessspa) on

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА