IE loader

Какви обувки за фитнес да изберем?

Какви обувки за фитнес да изберем?

Вижте кои са най-добрите обувки, които да носим в залата, според целта и преференциите ни

Обувките са много важна, но и често пренебрегвана част от тренировъчното облекло на всеки спортист. Носенето на правилни обувки е от съществено значение, както за максимизиране на ефективността от тренировките и фитнес резултатите, така и за по-малкото натоварване на трениращия. Грешният избор на спортни обувки може да доведе до болезнени травми, което временно да прекъсне тренировъчната дейност. 


Кои са основните критерии за избор на обувки за фитнес?

pulsefit

На пазара се предлага широко разнообразие от марки и модели обувки за фитнес. Спрямо предназначението си те се разделят основно според вида и начина на трениране – за кардио, за силови тренировки или упражнения със собствена тежест (функционални). Освен това се различават и по още няколко допълнителни критерия като материя, вид на подметката, пети и връзки. Ще започнем с тях.


Материя  

Един от основните критерии за избор на обувки за тренировки е материята. Необходимо е тя да е дишаща, за да осигури максимален комфорт и добра вентилация на краката, което да предотврати тяхното изпотяване и неприятна миризма. Друг важен фактор е самата обувка да е изработена от лека материя, така че почти да не се усеща на крака. Тежките обувки натоварват по-бързо краката.


Подметки 

Подметките са друг много важен критерий, на който трябва да се обръща внимание при избора на спортни обувки. Те имат специфични за различните спортове функции и характеристики. Подметката на обувките за бягане например трябва да е лека, гъвкава, широка, с добър грайфер и висока степен на омекотяване, а тези за вдигане на тежести - твърда и с висока степен на поддръжка. Основно подметките се различават в гъвкавостта, сцеплението и теглото си и е необходимо да са съобразени с вида на тренировката.

Пети 

Някои модели обувки имат по-заоблена форма на петата, която осигурява плавно стъпване и значително намалява стреса за ходилото, а други са изработени със специални системи за поддръжка и стабилност. Хората с плоски стъпала често страдат от болки в петите (плантарен фасциит)

Носенето на неправилни обувки при това състояние, а и по принцип, може значително да го влоши и да увеличи болките. Затова е необходимо да се избират маратонки, при които петите остават неподвижни и кракът се предпазва от прекомерна пронация (вид неправилна походка). При избор на обувки винаги изпробвайте степента на поддръжка на глезена и петата като направите няколко обиколки на магазина. 


Връзки и начин на връзване

На пазара се предлагат обувки с адаптивни (еластични) връзки, осигуряващи допълнително удобство при интензивно движение. Предимството им е, че те не се развързват и осигуряват нужния комфорт за стегнатост. Обикновено връзките, изработени от каучук и метални нишки са много подходящи за спортните обувки, точно защото не се развързват. 

Някои видове маратонки за вдигане на тежести пък имат каишки по средата на крака за допълнително увеличаване на стабилността. Може би основният съвет, който важи за връзките на спортните обувки, е те да са тънки и да не са прекалено дълги, а само толкова, че да могат да се завържат здраво, без значение по какъв начин. Целта е да няма краища, които биха могли да бъдат настъпени.  


Как да изберем подходящите обувки за бягане и кардио?

pulsefit

Основните критерии при избор на обувки за бягане и кардио са два – походката на трениращия и степента на омекотяване, от която се нуждае. Фактори като цвят и производител са второстепенни и следва да са много малка част от крайния избор.

Бегачите на дълги разстояния имат нужда от маратонки с висока степен на омекотяване, за да се предотвратят евентуални травми или болки в коленете. 

Теглото на трениращия също е от значение – колкото повече са килограмите, толкова по-голяма трябва да е защитата и съответно степента на омекотяване.

Друг основен фактор за избор на маратонки за бягане и кардио е видът на настилката - асфалт, офроуд или фитнес пътека. За бягане по асфалт са подходящи леки и гъвкави обувки с меки части. Те предпазват ходилото от твърдата повърхност и намаляват риска от претоварване. За офроуд бягане се препоръчват обувки с дебели подметки, които не са твърде гъвкави, а за бягане на пътека във фитнеса – леки маратонки с тънка подметка, тъй като самата повърхност също е мека.

View this post on Instagram

Пролетта наближава все по-бързо. Време е да включим аеробната тренировка към заниманията си, за да изгорим мазнините. Треньорката @Katerina.Filipovska демонстрира някои от най-добрите кардио упражнения, които й помагат да поддържа топ форма. Вижте кои са, а ако искате да гледате пълното видео, последвайте Pulse Fitness&Spa в youtube ➡️ www.youtube.com/user/PulseFitSPA #cardio #fitness #training #aerobics #stairmaster #treadmill #bike #pulsefitness

A post shared by Pulse Fitness and Spa (@pulsefitnessspa) on

За кардио тренировките като цяло най-подходящи са минималистичните маратонки. Те са с лека конструкция, по-широка част в областта на пръстите и малка до нулева опора на ходилото, което му позволява да извършва естествените за него движения, особено при бягането. Леката конструкция също така предпазва от спарване на краката и натежаване. Наред с това минималистичните маратонки осигуряват достатъчно омекотяване при извършване на различните движения, както и стабилност на крака.

В същото време препоръчваме да внимавате с модерните напоследък обувки за бягане, които просто се налагат върху крака като чорап, или тези, които са направени от ултра еластична материя, която полепва по крака. Конструкцията на този тип “обувки-чорап” е твърде олекотена и не предоставя нужната опора на крака в момента на съпротивление с тренировъчната повърхност. Липсата на придържане на крака може да доведе до травми по време на изпълнение на упражненията или по-активно бягане.

Правилният избор на материята и конструкцията на обувката за тичане и кардио е един от основните фактори за ефективна тренировка, защото намалява риска от травми и подобрява резултатите. 

Препоръчително е този тип обувки да бъдат сменяни на всеки 800 избягани километра – нещо, което лесно може да проследите във фитнеса, тъй като повечето уреди отчитат „избяганото“ или „извървяно“ разстояние.


Как да изберем подходящите обувки за силови тренировки?

pulsefit

Голяма част от хората, занимаващи се със силови тренировки, смятат че обувките не са от особено значение при тях. Но ако наистина желаете да оформите хубаво тяло, правилните обувки определено ще допринесат благоприятно за ефективността на тренировките ви. 

Ако вдигате тежести, носейки обувки с висока степен на омекотяване, вероятно ще забележите, че сте малко нестабилни. Такива са например маратонките за бягане, които имат много меки подметки. За упражнения като клякане, мъртва тяга, преса или вдигане на тежести, задължително условие е краката да са стабилни, а не да потреперват. 

View this post on Instagram

Няма упражнение, което да предизвиква толкова дискусия във фитнес средите, колкото клекът с щанга - трябва ли да се прави, до долу ли да се кляка, дали не е същото на машина, преден или стандартен клек и т.н. и т.н. Истината е, че ако упражнението беше лесно, нямаше да е причина за толкова спорове, а другата по-неудобна истина е, че щом изпълнението на клек е трудно (в което никой не се съмнява), то това движение носи резултат и трябва да се прави. Няма как това упражнение да се избегне и няма как да се замени с друго и да очакваме същите резултати като тези на някой, който всяка седмица е под лоста в залата. Свободната тежест активира повече мускули от машината, клекът е многоставно упражнение, което води до активация на мускули в цялото тяло, изпълнението на клек до долу активира глутеусите по начин, който не може да се репликира от никое друго движение в залата. Така фактите говорят и те доказват, че клекът със свободна тежест е уникално по рода си упражнение, което трябва да намери задължително своето място в тренировката на всеки активно спортуващ, ако той/тя няма травми, които да пречат за това. Изпълнение, демонстрирано от Озкан Рашид @ozzie_ra : • Влезте под лоста в неговата среда, така че да сте сигурни, че тежестта ще се балансира по оптимален начин след изваждане. Извадете щангата от стойката и се уверете, че тя е стабилно закрепена на трапеца ви. Гърдите трябва да са изпъчени, а погледът да е насочен напред. Краката обикновено са на широчината на раменния пояс, с пръсти леко сочещи навън. Това е началната позиция. • Поемете въздух и започнете спускане, чрез свиване в коленете. Старайте се коленете да не минават линията на пръстите на краката и да държите гърба си изправен през цялото време. Сгъвайте, докато тазът не мине под нивото на колянната става. • Изправете се до достигане на начална позиция. • Изпълнете желания брой повторения. Забележка: винаги загрявайте добре преди изпълнението на упражнението, а ако слагате по-големи тежести, най-добре клякайте с партньор, който да ви пази. #squat #glutes #hamstrings #quads #legtraining #legday #legworkout #demonstration #dedication #training #workout #fitness #pulsefitness

A post shared by Pulse Fitness and Spa (@pulsefitnessspa) on

Подходящите обувки за силови тренировки нямат омекотяващи свойства, а вместо това предлагат висока степен на поддръжка. Някои от тях имат каишки по средата на крака за допълнително увеличаване на стабилността. Подметките трябва да са твърди, за да не се огъват от тежестта. 

Обувките за силови тренировки не са особено подходящи за други видове тренировки. Ако смятате да правите кардио или друг вид упражнения преди или след вдигането на тежести, най-вероятно ще е необходимо да вземете със себе си два чифта обувки. 


Как да изберем подходящите обувки за функционални тренировки?

При този тип упражнения е необходимо обувките да осигуряват максимален комфорт за крака. Не е нужно да предлагат съпорт, както тези за силови тренировки. Най-подходящ е изборът на леки гъвкави маратонки, с тънка подметка и омекотяващи свойства за пръстите и петата.


Какви са последните иновации при обувките за фитнес?

pulsefit

Иновациите са неизменна част от развитието на всеки един продукт, затова те все по-смело намират място и при производството на нови модели спортни обувки. От самозавързващи се маратонки до модели, изработени на 3D принтер, новостите, които компаниите вкарват през последните години, промениха представата за спортни обувки.


Самозавързващи се маратонки

През 2016 г. се появиха първите в света самозавързващи се маратонки. Те имат адаптивни връзки, свързани към сензор в петата, който се натиска от крака, когато се обуе обувката и автоматично я затяга. Това позволява максимален комфорт за всеки тип ходило. През 2019 г. този модел бе доразвит с появата на първите “умни” маратонки, отново от Nikе, които могат да се управляват и с мобилно приложение.


3D подметки

Много компании се опитват да внедрят 3D технологията в производството на маратонки, но досега на пазара е излязъл само един модел за масова продажба. Технологията е използвана за принтиране на средна подметка, която придава още по-голяма еластичност на обувката. Освен това, изработвана по този начин, тя може да бъде съобразяване и направена според индивидуалното тегло на човека, който ще ги носи.  


Ето и някои от характеристиките на част от най-добрите модели маратонки за 2019 г.

Те са част от класация, резултатите от която се базират на тестове, провеждани с над 200 спортисти, които бягат и тренират с тях в продължение на месец, а след това дават своята оценка.


Предна/Задна част 

Предната и задната част на спортните обувки са т. нар. дишащи панели и поне една от тях трябва да осигурява възможност на крака да “диша”, особено когато става въпрос за тренировки във фитнеса или за леки бягания. Обикновено това е предната част, където са пръстите. За целта се използва специална мембрана, която блокира влагата и позволява на крака да диша. 

За обувките за бягане пък има и друга особеност - все повече навлизат тези, които са по-широки в областта на пръстите. Това осигурява допълнителен комфорт на тичащите.

За по-голяма стабилност на глезена и петата, каквато е основната функция на задната част на обувките, при някои нови модели маратонки е добавен и т. нар. пристегач, който държи петата стабилна и не ѝ позволява да се движи настрани. 

Връзки

pulsefit

Сред по-нестандартните модели спортни обувки се открояват такива с връзки, които са изместени от центъра към външната част на маратонките, което премахва натиска върху горната част на крака. 

Други модели пък са изработени от материя, тип мрежа,  която позволява абсолютно свободно движение на връзките, така че, ако човек е с по-дълги пръсти, да могат да се изместят по-нагоре и съответно, ако е с по-къси - по-надолу, така че да паснат идеално на крака.

Специална пяна 

В някои модели спортни обувки може да се открие средна подметка, изработена от специална пяна, наречена ZoomX. Уникалността на тази пяна е, че възвръща 85% енергия при движение и е с изключително висока степен на абсорбиране на ударите, които се получават при бягане или трениране.

Добрите спортни обувки, особено тези за тичане, включват в състава си и друг вид съединение - етилен винил ацетат - пяна, която също омекотява удара и се използва за изработка на средната подметка.

Най-добри параметри на обувките според употребата

pulsefit

Бягане/Кардио

  • за мъже - тегло: 187 гр; наклон пета-пръсти: 8 мм
  • за жени - тегло: 281 гр; наклон пета-пръсти: 10 мм

Силови тренировки

  • за мъже - тегло: 425 гр; наклон пета-пръсти: 10 мм
  • за жени - тегло: 227 гр; наклон пета-пръсти: 4 мм

Функционални тренировки

  • за мъже - тегло: 346 гр; наклон пета-пръсти: 4 мм
  • за жени - тегло: 289 гр; наклон пета-пръсти: 4 ммЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА