IE loader

Как тренира най-бързият човек на планетата: историята на Юсейн Болт

Как тренира най-бързият човек на планетата: историята на Юсейн Болт

Научете всичко за методиките, хранителния режим, спортната кариера и живота на световната звезда

Август 2009 г. остава паметен в историята на леката атлетика и най-вече в дисциплината спринт. Тогава на световната писта напълно доказано за втори път  изгрява звездата на ямайския лекоатлет Юсейн Болт, който само в рамките на 4 дни успява да подобри двата си собствени световни рекорда, поставени година по-рано – на 100 и 200 метра. През 2012 г. пък на Олимпийските игри в Лондон участва в щафета 4х100 м, където отборът с негово участие също записва нов рекорден резултат.

Прочетете повече: Йордан Йовчев – легендарният атлет, отговорният активист

Заради тези негови постижения Болт е наречен „най-бързият човек в света”, а в съчетание с името си, получава и прозвището „мълнията”, при това на едва 21-годишна възраст. По-големият успех за спортиста обаче е фактът, че 10 години по-късно поставените от него рекорди са ненадминати, а титлите му звучат все така актуално, въпреки че преди година, един от най-добрите лекоатлети на този век, сложи край на знаменитата си кариера.  

Но какво ли костват тези постижения на ямайския лекоатлет и как се подготвя, за да покорява успешно спринтьорските писти?

Историята на „ямайската мълния“

pulsefit

Многократен олимпийски и световен шампион по бягане на къси разстояния - повече едва ли е нужно, за да се сети човек, че това определение се отнася именно за Юсейн Лео Болт.   

Въпреки че лекоатлетът няма нужда от многословно представяне, тъй като стана световно познат чрез собствените си постижения, именно те заслужават признание и отдаване на нужното внимание. Вероятно най-природно надареният спортист, който света някога е виждал, Болт влезе в историята като първия лекоатлет, постигнал три златни медала на три поредни Олимпийски игри.

Прочетете повече: Бойните спортове във фитнеса: кои и защо?

Пътуването на спринтьора към световната слава започна на Олимпийските игри през 2008 г. в Пекин, където не само спечели златото на 100 м, 200 м и 4 х 100 м, но постави и нови рекорди в тези дисциплини. 4 години по-късно успехът му бе последван от още три златни медала в същите категории на следващите Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Ден преди 30-ия си рожден ден, през 2016 г., за трети пореден път Болт отбелязва същите постижения на игрите в Рио, с което затвърждава мястото си като легенда в световния спорт.

В допълнение към деветте златни медала от Олимпийски игри, Болт има спечелени и 11  титли от Световните първенства по лека атлетика в Берлин, Москва, Пекин и Даегу.

Юсейн и към този момент държи световните рекорди в 100 м., 200 м. и 4x100 м. с времена от 9.58 сек, 19.19 сек и 36.84 сек. Първият му световен рекорд е на 100 метра за време от 9.72 сек, постигнато през 2008 г. в Ню Йорк. Няколко месеца по-късно в понижава времето до 9.69 сек. на Олимпийските игри през 2008 г. в Пекин, а след това - на 9.58 секунди – време, което се предполага, че няма да бъде надбягано поне още 6 години. Пак в Пекин поставя нов световен рекорд и на 200 м., като изминава разстоянието с 0.02 десети от секундата по-бързо от тогавашния рекордьор Майкъл Джонсън.

Прочетете повече: Бойните спортове във фитнеса: кои и защо?

За постиженията си Болт е номиниран и печели 4 пъти Световна спортна награда „Лауреус“ за спортист на годината през 2009, 2010, 2013 и 2017 г.; 6 пъти Атлет №1 в света през 2008, 2009, 2011, 2012, 2013 и 2016 година, както и редица награди в много страни по света. Освен това има своя собствена линия за облекло, заедно с Puma, собствена линия часовник, направен от Hublot; ресторант „Tracks & Records“ в Кингстън, Ямайка; компания за бръснене Champion Shave; фондация и др.

Как започва спортната му кариера?

pulsefit

Първата спортната страст на лекоатлета Юсейн Болт всъщност били крикета и футбола. С лека атлетика започва да се занима едва на 15-годишна възраст, при това, след като в училище забелязват отличаващата се бързина, с която изминавал разстояния и го насърчават да съсредоточи енергията си върху подобряване на атлетичните си умения.   

Скоро след това Болт печели и първия си сребърен медал – на 200 м. с резултат 22.04 секунди. В това време негов трньор става Пабло Макнийл, двукратен бегач на Олимпийски игри.  

Прочетете повече: Съвети за джогинг в студено и дъждовно време

Първа заявка за големия си потенциал и представяне на световната лекоатлетическа сцена Юсейн прави през 2002 г., когато печели 1 златен и 2 сребърни медала на световния шампионат за младежи в Кингстън, където дава най-добър резултат в бягането на 200 метра – 20.61 секунди.

View this post on Instagram

Това е Мариус. Той тренира с нашия мастър треньор Тодор Миков от почти една година. За това време Мариус успява да свали над 13 кг. и да натрупа солидна мускулна маса. Малко хора успяват да постигнат прогрес като неговия, но с достатъчно мотивация и правилен треньор, всичко е постижимо! Не чакайте промяната, направете я! Потърсете ни още днес на: 0700 44 044 #personaltraining #fitnessgoals #fitnessjourney #motivation #transformation #weightloss #goodshape #pulsefitness

A post shared by Pulse Fitness and Spa (@pulsefitnessspa) on

В същата дисциплина 2 години по-късно Болт „чупи” световния рекорд сред  младежите и на игрите CARIFTA в Хамилтън, Бермудските острови пробягва разстоянието за 19.93 секунди. С постижението си се класира за финалите на 200 метра на Световното по лека атлетика в Хелзинки през 2005 г., но заради влажното време там пропуска участие, тъй като няколко месеца по-рано получава неприятно увреждане, свързано с костите.

Не след дълго обаче новите успехи не закъсняват и през 2007 г. на шампионата в Ямайка Болт подобрява с 0.11 сек. националния рекорд на 200 м., датиращ от преди 36 години. Така постепенно идват и следващите успехи и постижения до времето, когато Болт става най-бързият човек на планетата. 

Как тренира най-бързият човек в света?

pulsefit

Юсейн Болт вярва, че всеки един човек на земята може да тича много бързо. „Няма тайни” - казва той - „Трябва просто да развиете сила, мощ, ускорение и техника”. Тъй като специалността му са спринтовите дестинации, за тях е необходима много сила и експлозивност (т.е. да могат да достигат максимална сила за много бързо време) в мускулите.

Прочетете повече: Анатомия на кинетиката: факти за човешката сила

За да подготви тялото си, Болт  прекарва по 90 минути на ден във фитнеса, правейки упражнения за цялото тяло, които подобряват бързината, ловкостта, гъвкавостта и функционалната му маса. Част от тях включват:

  • Страничен планк (3 серии с 30 секунди почивка)
  • Повдигане на крака от лег (3 серии с 30 секунди почивка)
  • Заешки подскоци (5 серии по 20 повторения)
  • Скок върху кутия (4 серии по 8 повторения)
  • Бягане с високо вдигане на коленете (3 серии по 10 повторения)
  • Бедрено разгъване на скрипец
  • Бързи изкачвания на стълби или платформа с тежести
  • Напади с дъмбели
  • Клякане с щанга
  • Жабешки скок

View this post on Instagram

"Човекът е напълно човек, само когато играе" - Фридрих Шилер. С тези думи немският поет ни показва колко важно е никога да не губим този ентусиазъм, който още в детска възраст ни довежда до площадката пред блока за поредния безкраен ден на игри и забавления. Макар и да порастваме, желанието за игра никога не бива да ни напуска. Спортът е начин на живот. Той ни учи на ред и дисциплина, развива качества, които ни помагат в ежедневните предизвикателства, среща ни с хора с подобни на нашите интереси и подобрява физическото и психическото ни състояние. Запознайте се с @Ivan_Baklarov – персонален фитнес инструктор в Pulse Fitness&Spa Bulgaria. Според Иван най-важното за един човек преди да започне да се занимава с фитнес е да има цел, която иска да постигне, а след това да има волята и постоянството, нужни за да я постигне. Иван и другите наши треньори с радост ще ви помогнат да постигнете своята спортна цел. Те ще бъдат всеки ден до вас по пътя към успеха. Ще ви дават цялата мотивация, нужна за прогрес. От вас обаче зависи да направите първата крачка. Направете я днес! Обадете се на 0700 44 044 #personaltraining #personaltrainer #workout #training #fitnesslove #pulsefitness

A post shared by Pulse Fitness and Spa (@pulsefitnessspa) on

Наред с 90-те минути дневно във фитнеса за добрата си подготовка Болт прекарва още 90 минути и на терен. Интензивните тренировки обаче са последвани от масаж и релаксация за пълно възстановяване.

Каква диета спазва Юсеин Болт?

pulsefit

Неслучайно се смята, че Юсейн Болт е един от малкото природно надарени лекоатлети в света, тъй като рекордните си постижения постига без да приема никакви добавки – разчита на добрата подготовка и диета.

Диетата му се състои от високоенергийни храни, съдържащи 60% протеин, 30% въглехидрати и 10%  мазнини. Основно място в менюто му заемат пилешкото, свинското и рибата.

Прочетете повече: Протеините: какво трябва да знаем за тях?

Сред любимите му храни пък е ямсът, познат още като мексикански сладък картоф. Той съдържа растителни (фито) хормони, които са сходни с човешките и допринасят за облекчаване на състоянието при хормонален дисбаланс. Ямсът е известен още и с общоукрепващите, хормонобалансиращите и подмладяващите си свойства.

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА