IE loader

Как суперхраните влияят на трениращите хора

Как суперхраните влияят на трениращите хора

Какво трябва да знаете за суперхраните и как можете да ги включите в своята диета

Редовните тренировки са съществена предпоставка за доброто здраве на всеки човек. Съвременният начин на живот ни предоставя твърде малко движение и активност, за да се радваме на добър мускулен тонус, оптимална стойка и силен метаболизъм. Съвсем не е случайно, че фитнес индустрията процъфтява - всички ние имаме нужда да сме в залата, за да можем да живеем живота си пълноценно.

здравословни суперхрани

Достатъчни ли са обаче тренировките, за да се радваме на добро здраве? Всеки човек, който спортува активно ще ви каже, че освен движение е необходимо и добро хранене. Комбинирането на микро и макронутриенти (наричани още суперхрани) по начин, който зарежда организма с енергия е есенциална стъпка от всеки тренировъчен режим. Ние ще отидем една стъпка по-далеч и ще ви споделим как суперхраните влияят на спорта.

Суперхрани - що е то?

Преди да започнем с въздействието им, нека първо видим какво са суперхраните. Накратко, с този термин се обозначават различни естествени хранителни продукти (най-вече от растителен произход). Това са храни богати на голям набор от нутриенти и имат изявен ефект върху множество органи и системи в човешкото тяло.

В категория суперхрани спадат зеленолистните, като спанак, кейл, рукола и магданоз, които съдържат специални фитонутриенти. Друг вид суперхрани са плодовете, богати на антиоксиданти, като боровинките. Суровите ядки също се причисляват в тази група, заради наситения си маслен и минерал състав. Накратко, суперхраните са природни дарове, които имат потенциала да повлияят положително цялостното ни здраве - от физическото представяне в залата, до емоционалното ни състояние.

Как суперхраните влияят на спортуващите хора

Ако трябва да говорим конкретно за ефектите на суперхраните при спорт, трябва да имаме предвид нуждите на активните хора. На първо място, всеки човек, който се движи активно има нужда от качествени протеини. Освен това, на тялото са необходими колаген, магнезий, селен и други минерали, които се грижат за опорно-двигателния апарат. Необходими са също антиоксиданти, които редуцират процесите на стареене. Не на последно място, активно спортуващите трябва да си набавят пробиотици и пребиотици, за да се радват на добро храносмилане. Как влияят всички тези храни?

Да започнем от протеините и в частност, колагенът. Всички посетители на фитнеса знаят, че белтъците са основна градивна единица на мускулите. И не само. Различни видове аминокиселини (съставните части на протеините) изграждат костите, съединителните тъкани, сухожилията, чревната мукоза, кожата, косата и ноктите. Без тях тялото не би могло да съществува.

Докато колагенът задължително трябва да се набавя от животински храни или хранителни добавки, то т.нар пълен протеин можем да съставяме и само от растителни продукти. Как се случва това, можете да прочетете от този материал в блога на Ancestral Superfoods.

Суперхраните, богати на протеини, са бобовите, особено в комбинация с ориз, както и диво уловената риба.

Що се отнася до минералите, тяхната задача е да подпомагат стотици телесни функции. Можем да напишем цял отделен материал само за магнезия и пак няма да е достатъчно, за да ви представим всичките му функции. Това, което е важно да знаете като активно спортуващи е, че при потенето тялото изхвърля голяма част от минералните си запаси. За това е важно менюто ви да е богато на минерали.

Суперхрани богати на минерали са ядките, бананите и бобовите култури

Нека не пропускаме и небезизвестните антиоксиданти. Много хора смятат, че тези вещества не са от първостепенно значение за здравето ни, но градската среда е твърде предизвикателна за човешкия организъм. Замърсяването от околната среда е един от основните фактори за натрупването на свободни радикали в тялото. Тези съединения са изключително опасни и могат да нанесат директни щети на всички тъкани, включително и на ДНК структурата ни.

Освен това, те са причината за натрупването на оксидативен стрес. Ако си представите тялото като метална машина, оксидативният стрес е като ръждата, която бавно започва да го разяжда. Антиоксидантите са веществата, които обезвреждат и извеждат свободните радикали от тялото, като така предотвратяват потенциални здравословни проблеми и забавят процесите на стареене.

Суперхраните, богати на антиоксиданти, са боровинките и зеленолистните зеленчуци.

 суперхрани

Последни в днешния списък са добре познатите ни пробиотици. Състоянието на червата е от първостепенно значение не само за храносмилането, но и за цялостното здраве. А от какво зависи чревния баланс? От нивата на пробиотици.

Пробиотиците представляват полезни бактерии, които също участват в множество физиологични процеси. Те се грижат за високия ни имунитет, подобряват състоянието на кожата и подпомагат синтеза на различни невротрансмитери. Знаете ли, например, че над 90% от серотонина в организма се произвежда в червата? Липсата на пробиотици при някои хора е пряко свързана с депресивни състояния, летаргия, лоша концентрация и слаба мотивация.

Суперхраните, които съдържат пробиотици, са всички ферментирали продукти, като кефир, комбуча, кисело мляко, ферментирали плодове и зеленчуци.

Всичко това звучи чудесно, но как може активно спортуващия човек да си набави тези вещества? Отговорът е прост - експертите на Ancestral Superfoods са събрали най-ценинте суперхрани за спортуващи хора. С всяка лъжица от микса Warrior дарявате на тялото си протеин, антиоксиданти, минерали, витамини и пробиотици. Можете да добавите дневната доза към смути, сок, салата и любим десерт. Готови ли сте за по-добри резултати в залата, повече енергия и виталност? Заложете не Warrior.

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА