IE loader

Как да тренираме за издръжливост и отслабване с Air Bike и извита бягаща пътека

Как да тренираме за издръжливост и отслабване с Air Bike и извита бягаща пътека

Два изключително иновативни уреда, които могат да Ви помогнат по пътя към мечтаното телосложение

Air Bike (въздушно колело) и извитата бягаща пътека са иновативни кардио уреди, които намират все по-широко приложение в тренировъчните програми. Те са модерен аналог на традиционния велоергометър и стандартната бягаща пътека, но с много повече възможности.

Включването им в тренировките със сигурност ще подобри фитнес резултатите ви, както в графата „издръжливост“, така и в категорията „отслабване“.

Какво представлява Air Bike (въздушното колело)?

View this post on Instagram

Air bike е изключително иновативен уред - комбинация между велоергометър и кростренажор. Кардио тренировките с air bike подобряват кондицията на тялото и предлагат натоварване от ново поколение - причината това да е предпочитаната аеробна тренировка за редица професионални атлети. Air bike и още много първокласни уреди Ви очакват в кардио зоните на клубовете Pulse Fitness & Spa. Заявете своето посещение на pulsefit.bg/workout . . . . . . . . . . . . #airbike #cardio #workout #fitness #training #gym #fit #fitnessmotivation #gymlife #training #sports #walking #dedication #motivation #befit #healthy #healthylifestyle #trainhard #pushyourlimits #pulseandyou #pulsefitness

A post shared by Pulse Fitness and Spa (@pulsefitnessspa) on

Air Bike (въздушно колело) е високоинтензивен кардио уред, натоварващ цялото тяло. Представлява стационарно колело с две подвижни ръкохватки и вентилатор, задвижван от скоростта на педалите. Уредът е комбинация между велоергометър и кростренажор и на него може да се работи само с крака, само с ръце или комбинирано.

Въздушните колелета не са снабдени с електронни програми и интензивността на упражнението зависи само и единствено от трениращия. Колкото по-бързо въртите, толкова по-голямо е натоварването и съответно резултатът.

Air Bike не е нов вид кардио уред, но е един от най-ефективните. В последните години той се върна на мода благодарение на Crossfit тренировките, в които е използван често за повишаване на издръжливостта и за отслабване.

Какви са ползите от тренировките с въздушно колело?

 • Натоварването е 1,5 пъти повече в сравнение с велоергометър

Механизмът на работа на Air Bike гарантира изгаряне на голям брой калории. Движенията на ръцете наподобяват тези на кростренажора, само че са доста по-интензивни. Само за 10-минутна тренировка могат да бъдат изгорени калории, еквивалентни на 5 км бягане, което иначе би отнело около 35 минути.

 • Ефективен начин за излизане от „платото“

„Плато“ се нарича адаптирането на тялото към натовареността на тренировката. Според специалисти, въздушното колело може да бъде ефективно средство за справяне с него, тъй като подпомага постигането на калориен дефицит. За целта могат да се проведат HIIT тренировки, които включват упражнения като клекове, лицеви опори, коремни преси и завършват с интензивно въртене на въздушното колело.

 • Тренировка за цялото тяло

За разлика от бягането, плуването и гребането, които натоварват само определени мускулни групи, въздушното колело тренира цялото тяло. Натоварването пада основно върху мускулите в горната и долната част на тялото, отговорни за въртенето на педалите и придърпването на ръкохватката, а средната част на тялото – торсът – е отговорно за координиране на движенията и поддържане на дишането.

 • Можете лесно да постигнете фитнес целите си

Въздушното колело е универсален уред и може да бъде използвано за постигане на всяка една фитнес цел. Тренировъчната програма може да бъде разработена според желаните резултати – за изграждане на експлозивна сила, за повишаване на издръжливостта или за изгаряне на мазнини.

 • Не изисква предварителна подготовка

За разлика от бягането или карането на велосипед на открито, карането на въздушно колело не изисква специални умения или оборудване. Трябва единствено да се фокусирате върху правилната позиция на тялото, да си поставите точни цели и да започнете да въртите. Коленете трябва да бъдат в една линия с ходилата, гръбнакът – изправен и тялото да не се върти встрани

Примерна тренировъчна програма за издръжливост и отслабване с Air Bike

Задължително започнете тренировката с 10-15 минутни загряване, в което редувате крака, ръце и комбинация от двете.

 • 5 минути въртене с максимална скорост;
 • 5 минути почивка;
 • 5 серии (1 минута въртене / 1 минута почивка);
 • 5 минути почивка;
 • 10 серии (30 секунди въртене / 30 секунди почивка);
 • 5 минути почивка;
 • 20 серии (15 секунди въртене / 15 секунди почивка);

Какво представлява извитата механична пътека?

View this post on Instagram

Кривите пътеки в Pulse Fitness & Spa Ви дават шанса да направите сутрешното си кардио по възможно най-иновативния начин. Те са изключително удобни и позволяват на потребителят сам да определи нивото на натоварване. Дизайнът на кривата пътека е причината тичането на нея да наподобява максимално това във външна среда, а допълнителните екстри включват възможност за пресъздаване на бутане на атлетическа шейна. Този и още много иновативни кардио уреди Ви очакват в Pulse Fitness & Spa. Заявете своето безплатно посещение на pulsefit.bg/workout . . . . . . . . . . . #treadmill #cardio #workout #demonstration #fitness #training #gym #fit #fitnessmotivation #gymlife #training #sports #running #lunges #walking #curvedtreadmill #dedication #motivation #fitnessgirl #befit #healthy #healthylifestyle #trainhard #pushyourlimits #pulseandyou #pulsefitness

A post shared by Pulse Fitness and Spa (@pulsefitnessspa) on

Извитата механична пътека е нововъведение във фитнеса. Тя представлява уред за бягане, който не използва електричество, а се задвижва и регулира само от движенията на трениращия. По тази причина максимално се доближава и пресъздава тичането навън. Извитата ѝ повърхност (под формата на дъга) гарантира по-висока степен на натоварване в сравнение с традиционната пътека за бягане.

Основната разлика на извитата пътека от стандартната е, че регулирате темпото си сами, без бутони, само с краката си. Вие определяте скоростта, с която ще ходите или тичате. Можете и да увеличите трудността като се хванете отпред и така акцентирате повече върху задното бедро и глутеуса.

Какви са ползите от тренировките с извита пътека?

 • Натоварва повече мускулни групи

Когато бягате по извита повърхност, мускулите на краката са активирани за по-дълъг период от време и се поставя основен акцент върху големите мускули на краката и гърба от постериорната верига (мускулите в задната част на тялото). В резултат на това глутеусът и прасците работят по-интензивно.

 • Загуба на калории

Доказано е, че бягането на извита пътека води до изгарянето на повече калории от класическите пътеки. Натоварването е с 30% повече, а то води до 32% повече приток на кислород, 16% по-висок пулс и 2,5% по-висок ритъм на бягане.

 • Повишава издръжливостта

Усилието, което влагате, за да движите пътеката, без значение от скоростта, увеличава пулса повече от бягането на стандартна пътека, като същевременно повишава VO2 max на трениращия. VO2 max е максималното количество кислород в милилитри, което може да се приеме и усвои за минута на килограм от телесното тегло. Хората с по-високи показатели на VO2 max могат да тренират по-интензивно.

 • Подобрява формата

Дъговидната форма на пътеката насърчава изправянето на стойката и подобрява механизма на бягане, в резултат на което приземяването е по-леко и се намалява стреса върху ставите.

Примерна тренировъчна програма за издръжливост и отслабване с извита пътека

 • 1 минута вървене, с ръце на ръкохватките;
 • 1 минута вървене, с ръце отпуснати до тялото;
 • 2 минути джогинг;
 • 30 секунди джогинг, 30 секунди бягане – направете 3 повторения;
 • Слезте от пътеката и направете 20 клека;
 • Повторете 3 пъти стъпки от 1 до 4;
 • 30 секунди спринт, 20 секунди почивка – направете 3 повторения;
 • 30-45 секунди спринт, 30 секунди почивка - направете 5 повторения;

Аir bike и curved treadmill (извита пътека) са два от най-иновативните кардио уреди, които може да откриете във всички клубове от веригата Pulse Fitness & SPA. Професионалните треньори, които работят там пък, ще ви помогнат в изготвянето на най-подходящата за вас тренировъчна програма и ще ви покажат възможностите на тези уреди.

Разберете повече за въздушното колело и извитата пътека от това видео:

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА