IE loader

Как да преодолеем неудобството от първото влизане във фитнеса?

Как да преодолеем неудобството от първото влизане във фитнеса?

Началото може да е трудно, но в никакъв случай не е невъзможно

За някои хора най-трудната част от започването на активен тренировъчен режим не е изпълнението на кардио упражненията, лег пресата или вдигането на тежести. По-трудно от това се оказва самото влизане във фитнес залата, а причината често е една – неудобство. Обикновено то е породено от незнанието откъде да се започне, как точно трябва да протече една тренировка и ред други причини.

Добрата новина е, че този проблем е решим и ако това е вашата причина да не ходите на фитнес, ще ви дадем практически съвети как да се справите.

Кои са основните причини, пораждащи неудобство от първото влизане във фитнеса?

pulsefit

Според различни проучвания повече от половината от хората, които не посещават фитнес, го правят, защото изпитват неудобство и страх, а едни от основните фактори, водещи до това са:

  • Не знаят как да боравят с тежестите и машините
  • Не знаят откъде да започнат
  • Притесняват се, че не изглеждат толкова слаби или мускулести, колкото хората, които очакват да видят в залата
  • Всички гледат към тях
  • Има хора от противоположния пол
  • Притесняват се от нивото си на физическа подготовка

Как да се справим с тези притеснения?

Не знаете как да боравите с тежестите/машините

Да посетят фитнеса без да знаят как да тренират. Това е едно от най-често срещаните притеснения на начинаещите фитнес ентусиасти. Посочват го около 40% от запитваните хора. Това обаче не трябва да ви отказва, дори напротив. Само едно ходене до фитнеса ще ви е напълно достатъчно, за да осъзнаете, че този проблем всъщност е много лесен за решаване. 

Достатъчно е да направите малко предварително проучване, като потърсите информация за основните програми, подходящи за начинаещи и след това разгледате различни клипчета, например в YouTube, как се използват основните уреди. Така малко по-уверено ще може да се обърнете след това към инструктор във фитнеса, който да ви даде допълнителни разяснения.

Истината е, че незнанието как да боравите с уредите, всъщност е плюс. Ако съумеете да го изкорените като неудобство, ще си направите голяма услуга, защото така, ще се научите от самото начало да изпълнявате дадено упражнение правилно. Достатъчно е да започнете работа с фитнес инструктор, поне в началото.

Не знаете откъде да започнете

pulsefit

Никога не посещавайте фитнеса без план. Иначе има опасност да скитате безцелно из залата, пълна с уреди, както и да проведете неефективна тренировка. Трябва да сте наясно с целта си и какво искате да направите по време на предстоящата тренировка още преди да влезете в съблекалнята.

Желаете да изгорите повече калории? Това ви е необходима интервална кардио тренировка. А ако искате да се разтегнете и да разпуснете напрежението, тогава  изберете йога клас за начинаещи. Колкото по-наясно сте с какво точно искате да се захванете, толкова по-уверени ще сте. Съвети и насоки отново може да намерите в различни спортни блогове, но най-добрия избор остава личният инструктор. 

Притеснявате се, че не изглеждате достатъчно добре

Този проблем се среща най-вече при дамите, но хората във фитнеса, които изглеждат добре, са всъщност изключението. Повечето се потят, дишат тежко, издават звуци и се червят. Ако това не се случва при вас, има вероятност да тренирате погрешно. Факт е, обаче, че ако трениращият овладее правилната техника на дишане, страничните ефекти като задъхването и зачервяването ще са минимални.

Трябва да освободите съзнанието си и да не мислите за външния си вид. Ако все пак изпитвате нужда да носите грим във фитнеса и това ви кара да се чувствате по-уверени – направете го.  Но имайте предвид, че гримът може да ви придаде дори по-лош вид, ако започне да се стича по лицето ви, когато се изпотите. По-добрият избор би бил да инвестирате  в хубаво спортно облекло – нещо по ваш вкус. Това ще повдигне самочувствието ви и вероятно няма да се притеснявате толкова за външния си вид.

Всички гледат към вас

pulsefit

Скоро ще осъзнаете, че това изобщо не е вярно. Хората във фитнеса са там, за да тренират, а не да гледат и съдят останалите. Ако все пак тази натрапчива мисъл ви пречи, то се подсещайте, че това са непознати за вас хора и дори да ви съдят, това няма как технически да пречи на тренировката ви.

Опитайте се и да се убедете, че хората ви гледат,  защото се възхищават на мотивацията  и отдадеността ви за постигане на вашите цели.

Има хора от противоположния пол

Много хора се притесняват от присъствието на противоположния пол и от факта, че вероятно не изглеждат в най-добрата си форма. Това е разбираемо, но все пак фитнеса не е място за избор на партньор. Вие сте там, за да тренирате, както и противоположният пол. Превърнете неудобството в плюс – използвайте го като мотиватор да направите още 10 повторения.

Останалите във фитнеса са с по-оформен, слаби и  мускулести тела от вас 

Начинаещите във фитнеса обикновено изпитват неудобство при вида на слабите, добре оформени дами или мускулестите мъже във фитнеса. Но дори и да се чувствате като най-едрия човек в залата, това не трябва да ви притеснява. Все пак всеки трябва да започне от някъде, нали?

А и не бива да забравяте, че никой не се ражда с мечтаното тяло. За постигането му се работи. Така че, всички онези хора, от които бихте изпитали неудобство, е почти сигурно, че не са изглеждали така, както ги виждате сега, преди да започнат да тренират.

Затова, вместо да развивате комплекси, нека тези хора бъдат мотивация за вас. Искате ли стегнато дупе като момичето, което кляка на Смит машината? Или стегнат стомах като онова момиче с „плочките“? Или пък големи мускули като на мъжа, който вдига тежести? Тогава няма от какво да се притеснявате – тренирайте.

Още няколко съвета за справяне с неудобството при първите посещения във фитнеса

pulsefit

Посещавайте фитнеса в слабо натоварени часове

Едно от най-лесните решения да се справите с неудобството е да ходите на тренировки в часовете, когато няма много хора. Това обикновено е времето между 10 и 16:30 часа.

Проведете тренировка с персонален инструктор

 Ако не можете да си позволите постоянни тренировки с персонален инструктор, е желателно да инвестирате в поне една или две сесии. Те ще са достатъчни, за да научите правилните техники на изпълнение и да създадете тренировъчен план

Ходете в залата с приятел

Тренировките с приятел са чудесна алтернатива на персоналния инструктор. Те обикновено са по-малко стресиращи и обещават повече забавление.

Избягвайте да се гледате в огледалото

Това трябва да бъде основното ви правило. Във фитнес залите обикновено има много огледала и е съвсем естествена реакция да се оглеждаме в тях. Ако обаче устоите на изкушението, вероятността да се притесните от външния си вид е по-малка.

Започнете с посещения на групови класове

Един от най-лесните начини да преодолеете първоначалния си фитнес страх е като се запишете в групов фитнес клас. Там никой няма да се съсредоточава върху вас, има инструктор, който ръководи и обяснява всичко, а и щом са с вас, това означава, че и останалите хора в часа са на вашето  ниво.

 

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА