IE loader

Как да изберем фитнес инструктор?

Как да изберем фитнес инструктор?

При толкова много опции, когато става дума за персонални тренировки, трябва да знаем как да направим добър избор

Отказвала ли ви е поредната диета от постигане на поставените цели за оформено и стегнато тяло, защото и от нея не сте видели промяната, която търсите? Губили ли сте стимул и мотивация да продължите с тренировките, след като десетките часове, прекарани във фитнеса, са се увенчали с минимални резултати, които не ви удовлетворяват? Това са проблеми, с които се сблъскват голяма част от трениращите хора, които не работят с фитнес инструктор. Ако сте сред тях, не се отчайвайте, а възобновете тренировките възможно най-скоро, но този път с треньор. За да сте сигурни, че ще изберете подходящия за вас фитнес инструктор, прочетете тази статия до край. 


Необходим ли ми е персонален треньор? 

pulsefit

Причините, поради които хората избират да имат личен треньор са много – някои искат да им бъде създадена индивидуална фитнес програма, за да са сигурни, че ще отслабнат или оформят желания вид, а други търсят човек, който да ги напътства, така че да са по-стриктни и отговорни към тренировките. 

Истината обаче е, че личният треньор може да даде много повече от това – той мотивира и предизвиква, умее да разнообразява тренировките, така че да не са ви скучни, възпитава последователност, гарантира физическата безопасност от контузии и претоварване и ви научава на правилното изпълнение на различните видове упражнения правилно, така че те да водят до реални резултати. Личният фитнес инструктор също така е необходим в случаите, в които се нуждаете от по-специално внимание, поради здравословни причини. 

По-големият принос на персоналния треньор обаче е, че променя нагласите към физическата активност. Проучване, проведено сред 129 доброволци на възраст между 20 и 65 години, включени в 10-седмична тренировъчна програма с персонален фитнес инструктор, показва, че 73% от тях са променили изцяло нагласата си към фитнес тренировките, като те вече не били просто задължително занимание, а част от ежедневието им.  Постигнатите резултати в следствие на тях пък били значителни.  

Наред с това, при наличието на треньор, хората се чувстват по-отговорни, много рядко пропускат тренировка и изпълняват максимално добре упражненията, при това без да си спестяват повторения, защото знаят, че има кой да ги следи.


Какво е важно да направи инструкторът в самото начало?

pulsefit

Преди да започнете да работите съвместно, избраният от вас инструктор ще поиска предварителна информация, на чиято основа ще създаде индивидуална фитнес програма, която да е подходяща конкретно за вас и целите ви. 

Един от първите въпроси, които ще чуете, е свързан с начина ви на хранене - известно е, че добре оформено тяло е 80% хранене и 20% тренировки. Оттам нататък, важните въпроси са какви цели гоните, включително дали искате да постигнете определена визия за предстоящо важно за вас събитие, като завършване или сватба например, какъв е досегашният ви опит с тренировките, дали сте имали някакви предишни наранявания или травми, както и дали сте преминавали през скорошно раждане или драстично напълняване, причинено от здравословни проблеми. 

Отговорите ви не са без значение, защото упражненията, които ще правите, ще бъдат съобразени именно с тях. Често треньорът ще ви разкаже за опита си с подобни клиенти и постигнатите резултати.

Обикновено още в началото ще чуете и какви са реалистичните очаквания за видима промяна. Това е едно от най-големите заблуждения в света на фитнеса и инструкторът, с когото работите, ще се постарае да ги разсее. Перфектно изглеждащото тяло е продукт на немалко усилия и също така се влияе от множество фактори, като хранене, генетични заложености, начин на живот, времето, с което разполагате, как почивате, колко интензивно тренирате и още много други.

Вашият треньор ще ви обясни това, а когато започнете да се трудите заедно във фитнес залата, ще видите, че колкото повече се стараете да изпълнявате напътствията му, толкова по-доволни ще бъдете от резултатите. Тогава и сами ще разберете какво може да очаквате от собственото си тяло.  Тук е важно да отбележим, че няма тяло, което не може да се преобрази. Това, което може да ви спре, е вашият отказ да тренирате


Как протича тренировката с персонален инструктор? 

Тренировките с личен инструктор обикновено продължават около час. Първата среща винаги е за оценка на фитнес нивото, разучаване на историята на здравословното състояние и поставените цели. Това е и моментът за взимане на мерки – ръст, килограми, индекс на телесната маса (BMI), костна плътност, ниво ни хидратация и процент на мазнините в тялото

След това всяка тренировка включа три основни части – кардио, функционални тренировки и силова част. Разпределението на тези три основни елемента от тренировката ще зависи от самия инструктор. Може да имате по-дълга кардио тренировка и по-къса силова. Възможно е функционалната част да е почти 50% от цялата сесия, а в началото обикновено тя запълва дори цялата тренировка.

Доверието тук е от най-голямо значение. Вашият инструктор е експерт в своята сфера и ще си помогнете много, ако му се доверите. Всяко упражнение, което фитнес инструкторът ще изиска да направите, ще бъде съобразено с вашите лични цели и моментните възможности на тялото ви. 

Фитнес треньорът разбира добре точно какви са възможностите ви за натоварване всеки път, когато посетите фитнес залата, и може да промени тренировъчния план спрямо това, наясно е кога и колко почивка ви е нужна, както и как да се редуват тренировките и по колко време да прекарвате във всяка една зона, занимавайки се с всяко едно конкретно упражнение.


Предоставя ли инструкторът подробно обяснение за упражненията, които се изпълняват и целите им? 

Краткият отговор е „да, абсолютно“. Това е една от основните му задачи като личен фитнес треньор – да ви научи и образова.  Инструкторът ще ви даде повече информация за различните мускули в тялото, както и кои уреди упражняват различните мускулни групи. Освен това ще ви обясни и как най-вярно да изпълнявате упражненията, защото правилната техника на изпълнение е едно от главните условия за постигане на желаните резултати.

Дори да предпочитате да тренирате самостоятелно, тази информация е от изключително важно значение и е добре да стартирате с инструктор, ако никога досега не сте стъпвали във фитнес клуб.  


Трябва ли инструкторът да притежава сертификати, награди, дипломи? 

Както всяка друга професия, така и тази на личния треньор изисква от практикуващите предварително и специално обучение. Наградите и дипломите са допълнителен показател за качествата на дадения треньор, но от съществено значение са сертификатите, които той има. 

Те са най-различни и са доказателство за преминато обучение. Демонстрират и в какво специализира съответният инструктор. За трениращите обаче е важно да са сигурни, че човекът, който ще ги тренира е акредитиран за това. Този тип акредитирани сертификати имат най-голяма тежест. 

В България специализирано обучение може да се премине в Национална спортна академия и във Фитнес академия България, където успешно завършилите курса получават регистрация в Европейския регистър на професионалните треньори. Pulse Fitness & SPA има собствена фитнес академия, която също издава сертификати на завършилите треньори. 

Специализацията на личния треньор е важен фактор за неговия избор. Препоръчваме той да бъде подбран спрямо по-тясната сфера, в която специализира. Това означава, че ако целите ви например са покачване на тегло и мускулна маса, то тогава инструкторът ви трябва да е специалист по културизъм или силови тренировки

За отслабване най-добрите специалисти са тези по редуциране на теглото; за стягане и оформяне са подходящи и специалистите по програми като B-Pump, TapOut и Spinning. Когато са налице травми, двигателни или други здравословни проблеми, тогава личният инструктор трябва да е преминал подобно обучение или такова по спортна рехабилитация и превенция на травми

Предимството на Pulse Fitness & Spa е, че нашите служители могат да ви насочат към най-правилния за вас инструктор, ако сте наясно с личните си цели. Дори и с времето те да се сменят, винаги можете да разчитате, че срещу вас ще стои най-подходящият за вас специалист. 


Как инструкторът изгражда доверие и мотивира? 

pulsefit

Доверието е първата и най-важна стъпка за треньора и трениращия, за да могат да работят ефективно заедно. Това е ключът към успеха, а за изграждането му основна роля има фитнес инструкторът. 

Процесът започва още в началото. Освен да задава въпроси, персоналният треньор е и добър слушател – споделете притесненията и въпросите си с него и ще чуете отговорите, които са ви нужни, за да продължите напред. 

Сред методите за мотивация, които треньорите използват, фигурират и различни пособия, като таблици, персонални профили на трениращите и мобилни приложения. Те служат за записване на краткосрочните и дългосрочните цели, плановете за постигането им и напредъка на клубните членове.

Част от техниките за мотивиране включват още разнообразяване на тренировъчните дни с включване на нови уреди или нови упражнения, както и създаване на фитнес предизвикателства, които засилват състезателния дух на трениращия, а това прави всяка тренировка по-интересна и забавна. Разделянето на по-големите цели на по-малки и отделни предизвикателства действа много мотивиращо, защото изпълнението на всяко едно от тях засилва удовлетвореността и увереността на трениращия, че посоката е правилна. 


Фитнес инструкторът ли трябва да изготви хранителния режим или диетолог?

pulsefit

Ако фитнес инструкторът е едновременно треньор и експерт в областта на храненето, то той може да създаде както тренировъчен, така и хранителен режим.  Разбира се, при съвместна работа между личния фитнес треньор и диетолог, несъмнено ще се постигнат също толкова страхотни резултати, а може би и по-добри. Без съдействието на инструктора обаче, диетологът по-трудно би се справил, затова е нужно да работят в тандем.

На първо място персонализираният хранителен режим има особено значение за правилния подбор на храни за пред- и следтренировъчното хранене. Това са две от най-важните хранения за трениращия, за да е сигурно, че ще има достатъчно енергия преди самата тренировка, както и че ще се възстановят в оптимални количества нужните хранителни вещества след това. 

От друга страна добрият хранителен режим се създава тогава, когато е съобразен с поставените цели - диети за отслабване, трупане на мускулна маса или поддържане на стегнато тяло, а именно инструкторът е този, който знае за какво работи клиентът му.

За намаляване на килограмите например, подходящият хранителен режим е с ограничен прием на мазнини, прости въглехидрати и консумация на повече чисти протеини и сложни въглехидрати от пълнозърнести храни. За покачване на мускулна маса е нужен прием на повече калории, като се набляга отново на протеина, а здравословните мазнини и въглехидратите са в умерени количества. Трите микронутриента в определени количества намират място и когато целта е поддържане на вече оформеното тяло. 

Важно е да се има предвид, че не всеки персонален треньор може да създава хранителен режим. Обикновено личният треньор сам решава да развие подобно умение, което подобно на фитнес сертификатите, се придобива след преминат курс и взети изпити.  

В тези случаи можете да се обърнете към специализираните диетолози и нутриционисти на Pulse, които са на ваше разположение при запитване. Попитайте вашия личен треньор за тази възможност и той ще ви упъти. ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА