IE loader

Фурми – ползи за фитнеса и хранителния режим

Фурми – ползи за фитнеса и хранителния режим

Един от най-полезните плодове, които могат да станат постоянна част от Вашата диета

Фурмите са пълни с фибри, витамини, минерали, аминокиселини, натурални захари и протеини. Те са една от суперхраните, често присъстващи в хранителния режим на много спортуващи хора, включително и на тези, които се опитват да премахнат излишните килограми. Знаете ли, че дори световно известният тенисист Новак Джокович хапва фурми между сетовете в Големия шлем? Причината е, че те са добър източник на енергия.

Разбира се, плодът има още много други полезни за фитнеса и здравето свойства.

С какво фурмите са полезни във фитнеса и за здравето?

Ползи от фурмите

За всеки спортуващ човек е добре известно това, че най-ефективният начин за подсилване на тялото, преди извършване на активна физическа дейност, е чрез консумация на въглехидрати - захари, нишесте или фибри. От тях пък, най-бързо тялото се енергизира от прости въглехидрати като захарите, но не рафинираните, които попадат незабавно в кръвообращението и действието им преминава скоро след консумацията, а естествените.

 • Фурмите са с високо съдържание на естествени захари

Фурмите са богати на въглехидрати и в зависимост от сорта си съдържат между 44 и 80% естествени захари, които се превръщат в глюкоза, която пък клетките използват като източник на енергия. Поради това те са изключителен енергиен бустер.

 • Освобождават бавно енергия

Фурмите имат нисък гликемичен индекс, което означава, че с усвояват бавно от организма, поддържайки добро енерийното ниво през целия ден. Бавното освобождаване на енергия гарантира, че трениращите ще имат достатъчно сили, за да изпълняват максимално добре и ефективно тренировката си.

 • Не влияят на нивата на кръвната захар

Доказано е, че консумацията на фурми не повлиява на нивата на кръвната захар. Причината за това е високото им съдържание на фибри, чиято основна функция е именно да забавят навлизането на захарите в кръвта. Само в една обезкостена фурма се съдържат 1,6 грама фибри, което е 6% от препоръчителния дневен прием. С 5 фурми на ден може да си осигурите 1/3 от количеството фибри, което е необходимо за деня. И все пак, въпреки всичките си полезни свойства,  с количествата трябва да се внимава.

 • Съдържат протеини, минерали, витамини, магнезий

Точно така! Плодовете определено не са известни със съдържанието си на протеини, но сред всички тях, фурмите са най-богати на тези белтъчини. А както е добре известно, протеинът е основният градивен елемент за растежа на мускулите. В 100 гр. от тях се съдържат около 2,5 гр. протеин, което не звучи много, в сравнение с месото например, но предвид факта, че може да си го набавите от плод, определено това им отрежда важно място в хранителния режим.

Освен това фурмите ще ви очароват и с високото си съдържание на минерали, сред които най-много се откроява калият. Искате ли да чуете забавен факт? Фурмите съдържат повече калий, отколкото бананите – съотношението 656 мг. за фурмите срещу 358 мг. за бананите. Калият балансира нивата на течностите и електролитите в нашите тела и е от решаващо значение за хидратацията, особено за възстановяването след тренировка.

Фурмите също са богати и на витамини, особено на витамини от В-група, които подпомагат образуването на нови кръвни клетки, което е ключово за растежа на мускулите и тяхното възстановяване след тренировка. Освен това те превръщат храната в енергия  и желязо, а желязото е необходимо, за да могат червените кръвни клетки да доставят кислород до всички клетки в тялото. 

Магнезият във фурмите също контролира нивата на кръвната захар, а и подпомага здравината на костите.

Каква е хранителната стойности на фурмите?

фурми и здраве

В 100 грама от плода се съдържат:

 • Калории: 282
 • Мазнини: 0,4 гр.
 • Холестерол: 0 гр.
 • Натрий: 2 мг.
 • Калий: 656 мг.
 • Въглехидрати: 75 гр.
 • Протеини: 2,5 гр.

Кога е добре да се консумират фурми – преди или след тренировка?

Няма строго определено правило кога е по-добре да се консумират фурмите – преди или след тренировка. Причината е, че могат да бъдат еднакво добър помощник и в двата случая.

Преди тренировка например са добър енергиен източник, а след тренировка допринасят за възстановяването. 

Фурмите са с високо съдържание на полезни полифеноли. Тези мощни антиоксиданти се борят с окислителните процеси в тялото и отстраняват свободните радикали, които се освобождават в организма по време на тренировка. Това гарантира, че ще извлечете максимума от направената от вас тренировка. Добре известно е, че колкото по-усилено тренира човек, това увеличава генерирането на свободни радикали, а те от своя страна увреждат мускулната тъкан.

За кои трениращи са полезни фурмите и за кои не?

Както вече споменахме, въпреки високото си съдържание на захари, фурмите са препоръчвана храна, дори и за трениращите, които работят основно върху загуба на тегло. Така че, ако човек не проявява някаква алергия, няма други ограничения, които да не препоръчват консумацията на плода.

Тъй като вече разказахме как подпомагат трениращите, сега е време да покажем и как влияят върху теглото.

 • Високото съдържание на диетични фибри кара човек да се чувства сит за по-дълго време, защото забавят процеса на храносмилане.
 • Фурмите са с богато съдържание и на ненаситени мастни киселини, които потискат процесите на възпаление. То може да възникне в следствие на нараняване, болест, нездравословен режим на хранене, водене на заседнал начин на живот и др. Възпалението обаче се свързва и с отключването на инсулинова резистентност, диабет и затлъстяване. По тази причина фурмите са добра превантивна храна.
 • Освен да освободят организма от свободните радикали, аминокиселините във фурмите забързват метаболизма и подобряват храносмилането, което има пряко въздействие и върху теглото.
 • Не на последно място плодът е идеалният избор за тези, които умират за нещо сладко. Фурмите са естествен подсладител, нямат лошите ефекти на захарната тръстика и без проблем могат да задоволят неистовото желание за подслаждане.

 

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА