IE loader

Фитнес гривните – как и за какво се използват, най-добри модели за 2019-а

Фитнес гривните – как и за какво се използват, най-добри модели за 2019-а

Вижте всичко за фитнес гривните - иновация, която бързо се превръща в най-добрия партньор на трениращия човек

През последните десет години фитнес гривните, познати още като фитнес тракъри (fitness tracker), придобиха голяма популярност. Те са чудесна иновация, предлагаща множество ползи за активните спортисти, за тези, които спортуват за поддържане на форма, или просто искат да следят здравословното си състояние.

Това са модифицирани ръчни часовници за проследяване на физическата активност и здравословното състояние. Използват се за лесно измерване на изминато разстояние, брой направени крачки, изгорени калории, сърдечен пулс, качество и продължителност на съня. Освен че са удобни за носене и лесни за употреба, те са още много стилен и функционален аксесоар.

Кога и как се появяват фитнес гривните?

pulsefit

Фитнес гривните произхождат от одометъра -  уред за измерване на изминатия от превозно средство път чрез преброяване на оборотите. Смята се, че първото преносимо устройство (часовник) за измерване на разстоянието е изработено от Жан Женел през 1525 г., а първата дефиниция за часовник „крачкомер“ датира още от 1728 г. Тя гласи следното - „Педометър или крачкомер – механичен инструмент във формата на часовник, който се състои от най-различни колела, които чрез верига или връв, закрепена към стъпалото на човек или колело на каляска, отбелязва резка при всяка стъпка или всяко завъртане на колелото...“. По-късно Томас Джеферсън разбира за съществуването на педометъра, но по това време устройствата са твърде сложни за използване и приложение. Еволюират под името „Tomish meters” и са разработени със значително по-лесен за употреба механизъм.

Прочетете повече: Развитието на фитнеса и груповите тренировки през последните 100 години

Фитнес тракърите придобиват голяма популярност сред любителите на маратонските състезания в началото на 20-ти век под названието “Hike-o-meters”. Носели са ги закачени за глезена.

Електронните фитнес тракъри, използвани в наши дни, са фундаментално обновени версии на педометъра – освен, че измерват броя направени крачки, те използват и акселометри и алтиметри за изчисляване на разстояние, графично показване на цялостната физическа активност, изчисляване разхода на калории и в повечето случаи мониторинг на сърдечен пулс и кръвно налягане.

Какви са ползите от използването на фитнес гривна?

pulsefit

Мотивация

Според статистиката 50% от хората, които започват да тренират, се отказват до шестия месец.  Използването на фитнес гривна е чудесен начин за мотивация и вътрешен стимул. Проучвания показват, че фитнес гривните насърчават своите собственици към значително повишаване на физическите дейности, защото с тях фитнес рутината се превръща в забавление и дори вид игра. Те използват инструменти и методи, чрез които лесно може да се проследи прогреса, дори да няма видими резултати, което поддържа мотивацията. 

Прочетете повече: Как тренира най-бързият човек на планетата: историята на Юсейн Болт

Последователност

Едно от основните предизвикателства пред трениращите е да запазят ентусиазма и последователността си, за да не се откажат бързо от започнатото начинание. Влизането във форма често е индивидуална цел и много хора изпитват нужда околните да забелязват прогреса им.

Лесно е човек да реши да пропусне няколко тренировки или да се откаже изцяло. Тук на помощ идват фитнес гривните. Повечето от тях имат функции за напомняне на индивидуалните планирани дейности и важността на изпълнението им за постигане на заложените цели. Така е по-трудно тренировките да бъдат пропуснати или пренебрегнати.  

Безопасност

Много хора свързват фитнес гривната само със сваляне на килограми или тренировки. Но тези устройства предоставят много повече ползи. Повечето нови модели предлагат функции за следене на съня, на сърдечния пулс и проследяване на кръвното налягане.  Хората със здравословни проблеми, чиито пулс или кръвно налягане трябва да бъдат в определени граници, могат да се възползват от възможностите на устройството, за да ги следят. По този начин фитнес гривните могат да предотвратят евентуални рискове за здравето и дори да спасят живот.

Прочетете повече: Как да се предпазим от претрениране?

"Вдигане на летвата" 

Отдадените спортисти знаят колко важно е "предизвикателствата" в тренировките да се повишават постепенно. Колкото по-големи са те, толкова по-добри резултати се постигат. Най-лесният начин за проследяване на прогреса и повишаване на трудността е чрез използване на фитнес гривната. Тя  записва и измерва физическата активност и показва силните и слаби страни на трениращия. При постигане на поставените цели, може да се проследи цялостния прогрес за специфичен период от време и да се поставят нови такива. 

Какви видове фитнес гривни има и какви функции предлагат?

pulsefit

Разнообразието от фитнес тракъри с различни функции и приложения е голямо. Изборът зависи от спортните цели и напредналост на трениращия. Всяка фитнес гривна има вграден акселерометър, който следи за направените крачки. Според модела тя може да включва и други сензори като:

  • сензор за измерване на сърдечния ритъм
  • вграден GPS (следи за местоположението)
  • жироскоп - определя какъв е вида на тренировката (бягане, каране на колело, плуване и т.н.) и позата на тялото на трениращия (в изправено, седнало положение или в полулег)
  • магнитометър - засича специфични движения и определя посоката на движение
  • барометър – изчислява височината (при изкачване на стълби например)

Прочетете повече: Електромускулна стимулация: Какво е Miha Bodytec?

Някои модели фитнес гривни могат да бъдат свързани чрез приложение с мобилен телефон или компютър, което значително увеличава броя на функциите, които могат да изпълняват – онлайн следене на прогреса, известия за получени обаждания и имейли и т.н.

Основно фитнес гривните се разделят на два вида – за ежедневна употреба и за активно спортуващи. Тракърите за ежедневна употреба изпълняват базови функции като брой направени стъпки, продължителност на физическата активност, брой изкачени стълби или етажи, време за сън. Подходящи са за хората, които не тренират често, а по-скоро желаят да следят движението си през деня.

За по-активно спортуващите се предлагат модели с допълнителни функции като измерване на сърдечен ритъм и дишане, изминато разстояние, изразходени калории, скорост на движение, GPS, следене на различни спортове и други.

Прочетете повече: Какво трябва да знаем за тренировъчното облекло във фитнеса?

На пазара се предлагат много брандове и модели фитнес гривни. Всички те се различават както по вградените функциите, така и по стил, съвместимост с телефони и компютри, дисплей, точност, живот на батерията, водоустойчивост и други параметри.

Най-добрите фитнес гривни за 2019 г. са:

 

Fitbit Charge 3

pulsefit

 

Това е една от топ марките на пазара. Основните функции на тази фитнес гривна са измерване на направени стъпки, изминато разстояние, изгорени калории, изкачени етажи, мониторинг на сърдечен пулс и продължителност на съня. Освен това показва известия за получени обаждания, съобщения, имейли и т.н. Водоустойчива е, с издръжливост на батерията до 6 дни след зареждане. GPS може да се използва при свързване с телефона.

 

Garmin Vivosmart 4

Още една водеща марка в света. Фитнес тракърът поддържа базови функции като измерване на крачки, изминато разстояние, качество и продължителност на съня, изгорени калории и сърдечен ритъм. Също е водоустойчив, с издръжливост на батерията до 7 дни. Предоставя за ползване и иновативната функция “Body battery”, което е в полза на хората, държащи на пълноценното възстановяване след тренировка. Тя показва най-подходящото време за тренировка в зависимост от нивото на енергия на трениращия.

 

Прочетете повече: Как да възстановим мускулите след тренировка

 

Huawei Band 2 Pro

Основните функции, които предлага са измерване на сърдечен ритъм, извървени крачки, изминато разстояние, VO2 max и GPS. Водоустойчив е и е подходящ за начинаещи фитнес любители. Голям плюс при този модел е издръжливостта на батерията – до 21 дни.

 

Samsung Gear Fit 2 Pro

 

pulsefit

Висок клас гривна с много красив дизайн – препоръчва се за активни спортисти. Освен базовите функции, които и другите фитнес тракъри предлагат (измерване на крачки, изминато разстояние, качество и продължителност на съня, изгорени калории и сърдечния ритъм, GPS), тя има и вграден модул за безжичен интернет и AMOLED тъчскрийн екран. Водоустойчива е до 5 атмосфери, което означава че може да се използва и по време на плуване. Батерията издържа до 3 дни.

 

Xiaomi Mi Band 3

Подходяща е за употреба като ежедневна фитнес гривна. Измерва базови дейности – крачки, изминато разстояние, качество на съня и изгорени калории. Има вграден OLED дисплей, аларма и известия за получени обаждания и съобщения. Съвместим е с мобилни устройства с операционни системи Android и iOS.

 

Прочетете повече: Персонализираната тренировъчна програма – всичко, което трябва да знаем 

 

Lenovo G02

 

pulsefit

 

По функции наподобява много на Xiaomi Mi Band 3. Основната разлика е в екрана - AMOLED тъчскрийн, както и в това, че вибрира при по-продължителна физическа неактивност.

 

Moov Now

Въпреки, че е сравнително стар модел, това е добър вариант за ежедневнен фитнес тракър. На добра цена, водоустойчив и с до 6 месеца издръжливост на батерията. Няма екран и сензор за пулс, а GPS може да се използва през телефон. Основните функции, които предлага са измерване на крачки, изминато разстояние, качество и продължителност на съня, изгорени калории. Може да се използва и за плуване.

 

 

Прочетете повече: Най-добрите безплатни приложения за фитнес и тренировки

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА