IE loader

Цинк – защо е важен за организма ни и в кои храни се съдържа

Цинк – защо е важен за организма ни и в кои храни се съдържа

Цинкът е един от микроелементите, които са важни за организма ни

Цинкът е един от микроелементите, които са важни за нормалното функциониране на нашия организъм. Тялото ни не може да го произвежда само, затова е необходимо да си го набавяме чрез храна или добавки. Микроелементът спомага за здравето на имунната ни система, доброто функциониране на мозъка, както и за изпълнението на функциите на стотици ензими и синтезирането на протеини.

Препоръчителната дневна доза цинк се влияе от възрастта. За жените тя е 8 микрограма (мг), а за мъжете е 11 мг. За бременните жени тя също е 11 мг.

Прекомерната употреба на микроелемента или неговият недостиг могат да доведат до съществени смущения в организма.

Признаците за недостиг на цинк са косопад, чупливи нокти, кожни проблеми, слаба имунна система, загуба на апетит. А редовното предозиране води до гадене, главоболие, повръщане, стомашни неразположения.

Храни, които съдържат най-много цинк:

 

Стриди и морски дарове

pulsefit

Безспорно стридите заемат челно място в класацията. От всички храни те съдържат най-много цинк.

·         Стриди от консерва – 100 гр. съдържат 91 мг.

·         Печени стриди – 100 гр. съдържат 61 мг.

·         Сурови стриди – 100 гр. съдържат 40 мг.

От другите морски храни към списъка можем да добавим раци, омари, сардини, скариди и риби.

 

Месо

pulsefit

·         Пилешко – 100 гр. месо съдържа 4.76 мг.;

·         Агнешко – 100 гр. месо съдържа 4.74 мг

·         Пуешко – 100 гр. месо съдържа 2.51 мг.;

·         Свинско – 100 гр. месо съдържа 2.23 мг.;

·         Телешко – 100 гр. месо съдържа 2.10 мг.

Яйца

pulsefit

·         Пържени яйца – 100 гр. съдържат 1.39 мг.

·         Варени яйца – 100 гр. съдържат 1.05 мг.

 

Предвид препоръчителното количество на този минерал, набавянето на необходимата дневна доза не би трябвало да е проблем. Това не важи с пълна сила за веганите, защото цинкът присъства най-вече в животинските продукти. Все пак има и растителни източници, откъдето могат да си набавят микроелемента: семената (тиквени семки, коноп, сусам), бобовите растения (нахут, леща, боб), ядките (фъстъци, кашу, бадеми), ориза, чери доматите, броколите.

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА