Цинкът е един от микроелементите, които са важни за нормалното функциониране на нашия организъм. Тялото ни не може да го произвежда само, затова е необходимо да си го набавяме чрез храна или добавки. Микроелементът спомага за здравето на имунната ни система, доброто функциониране на мозъка, както и за изпълнението на функциите на стотици ензими и синтезирането на протеини.
Препоръчителната дневна доза цинк се влияе от възрастта. За жените тя е 8 микрограма (мг), а за мъжете е 11 мг. За бременните жени тя също е 11 мг.
Прекомерната употреба на микроелемента или неговият недостиг могат да доведат до съществени смущения в организма.
Признаците за недостиг на цинк са косопад, чупливи нокти, кожни проблеми, слаба имунна система, загуба на апетит. А редовното предозиране води до гадене, главоболие, повръщане, стомашни неразположения.
Безспорно стридите заемат челно място в класацията. От всички храни те съдържат най-много цинк.
· Стриди от консерва – 100 гр. съдържат 91 мг.
· Печени стриди – 100 гр. съдържат 61 мг.
· Сурови стриди – 100 гр. съдържат 40 мг.
От другите морски храни към списъка можем да добавим раци, омари, сардини, скариди и риби.
· Пилешко – 100 гр. месо съдържа 4.76 мг.;
· Агнешко – 100 гр. месо съдържа 4.74 мг
· Пуешко – 100 гр. месо съдържа 2.51 мг.;
· Свинско – 100 гр. месо съдържа 2.23 мг.;
· Телешко – 100 гр. месо съдържа 2.10 мг.
· Пържени яйца – 100 гр. съдържат 1.39 мг.
· Варени яйца – 100 гр. съдържат 1.05 мг.
Предвид препоръчителното количество на този минерал, набавянето на необходимата дневна доза не би трябвало да е проблем. Това не важи с пълна сила за веганите, защото цинкът присъства най-вече в животинските продукти. Все пак има и растителни източници, откъдето могат да си набавят микроелемента: семената (тиквени семки, коноп, сусам), бобовите растения (нахут, леща, боб), ядките (фъстъци, кашу, бадеми), ориза, чери доматите, броколите.