IE loader

Цинк - ключов минерал за здравето ни: важност и източници в храната

Цинк - ключов минерал за здравето ни: важност и източници в храната

От сърцевина на имунната система до здрава кожа: неотменни роли на елемента цинк и как да го получим от храната

Цинк е един от най-важните минерали за оптимално функциониране на организма ни. Той участва в множество биологични процеси и е от съществено значение за имунната система, размножаването, растежа, изграждането на мускулна маса и развитието, обмена на вещества и синтеза на ДНК.

Въпреки че нашият организъм има нужда от сравнително малки количества, цинк е от съществено значение за множество биохимически процеси. Той е необходим за укрепване на имунната система и защита срещу инфекции и заболявания. Той помага за поддържане на здравето на кожата, косата и ноктите, като участва в процеса на растежа и регенерацията на клетките. Цинкът също така играе роля в поддържането на здравето на очите, костите и сетивата, като засилва мозъчната функция и подобрява паметта и концентрацията.

Препоръчителен ежедневен прием на цинк:

10 милиграма за мъжете и 7 милиграма за жените. Бременните и кърмещите жени имат нужда от по-голямо количество. Дневният му прием не трябва да надвишава 25 милиграма дневно, тъй като високите дози могат да имат отрицателен ефект върху усвояването на медта от организма.

pulsefit

За да задоволим нуждите си от цинк, трябва да консумираме храни, богати на този минерал. Най-добрият начин за получаване на този минерал от храната е чрез разнообразна и балансирана диета. Ето някои от най-добрите източници:

Храни с богато съдържание на цинк:

1. Месо - говеждо, свинско, пилешко и червено месо.

2. Риба и морски дарове - щука, скумрия, сардини, миди и стриди.

3. Млечни продукти - мляко, сирене, йогурт и кисело мляко.

4. Яйца

5. Зърнени храни – ориз, пшеница и овес.

6. Ядки и семена - бадеми, орехи, тиквено семе и сусамови семки.

7. Бобови култури - леща, червен  боб и нахут.

pulsefit

Важно е да се споменем, че цинкът се абсорбира по-лесно от животинските източници, отколкото от растителните. Затова, ако сте вегетарианец или веган, трябва да се уверите, че задоволявате нуждите си от него чрез включването на достатъчно количество растителни източници във Вашата диета.

Ползи за здравето при:

1. Акне и други кожни проблеми

2. Мозъчна функция, качество на съня и настроение

3. Настинки и респираторни инфекции

4. Диабет и контрол на кръвната захар

5. Мъжка полова функция

6. Макулна дегенерация

7. Бременност

8. Предменструален синдром

9. Ревматоиден артрит

Цинкът е важен минерал за нашето здраве. Недостатъчното количество може да доведе до намалена имунна функция, забавен растеж и развитие, проблеми с кожата и косата и дори до нарушения в мозъчната функция. Затова е важно да се уверим, че диетата ни е богата на цинк, за да осигурим правилното функциониране на организма ни.

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА