IE loader

BMI - какво представлява и как можем да му повлияем

BMI - какво представлява и как можем да му повлияем

BMI - основен показател, ползван за ориентир за нашата телесна форма

Какво е BMI?

BMI (Body Mass Index), или в превод "Индекс на телесната маса", е медико-биологичен показател, който измерва телесните мазнини чрез теглото и височината на индивида. BMI не е измерител на здравословното състояние, но може да определи дали теглото на дадения човек е под или над нормата според показателите, което от своя страна е критерий за определени здравословни рискове.

Как се измерва BMI?

Своя BMI може да измерите лесно онлайн, използвайки някой от многото налични калкулатори в интернет. Ако желаете да го сметнете ръчно още сега, единствено е нужно да знаете теглото и височината си. Формулата е следната:

BMI = W/h2 (W-тегло, h - височина)

Нека разгледаме един пример:

pulsefit

Ето как да интерпретираме резултатите:

  • поднормено тегло (по-малко от 18.5)
  • нормално тегло (18.5 до 24.9)
  • предзатлъстяване (25 до 29.9)
  • затлъстяване (над 30)

Недостатъци на BMI

Индексът на телесната маса не взема под внимание количеството мускулна маса в тялото. Това означава, че спортистите с повече мускули често попадат в категория „затлъстяване”. Поради това е желателно методът BMI да се използва от хора, които не тренират с цел мускулна хипертрофия.

Как да намалим нашия BMI

Висок индекс на телесната маса означава, че рискът от сърдечни заболявания, бъбречни заболявания и високо кръвно налягане се увеличава, затова е важно да поддържаме нашия BMI в здравословни норми. Ако се чудите какви са мерките, които може да предприемете за идеални BMI резултати, може да прочетете нашите съвети по-долу.

По-нисък калориен прием

Основното правило за намаляване на BMI и поддържане на здравословно тегло е да консумирате същото или по-малко количество калории от това, което изгаряте. Използвайте калориен калкулатор, за да следите калориите, които поглъщате прецизно или се доверете на хранителен режим, който специалист да изготви специално за вашите нужди. Ако желаете персонализиран план, предоставен от нутриционистите на Pulse, може да се свържете с нас на номер 0700 44 044

pulsefit
По-малко сол

Редуцирайте приема на сол като изключите от менюто си преработените храни (чипс, готови ястия и др.). За овкусяване на ястията използвайте други подправки.

Повече аеробни дейности

Изгорете излишните мазнини с регулярни кардио и силови занимания. Ако обичате колективния спорт, може да се включите в нашите групови занимания.

След като вече знаете какво е BMI, как да го интерпретирате и как може да му повлияете, е време да използвате тази информация по най-добрия начин. Изчислете своите показатели и ако желаете да ги промените към по-добро, използвайте информацията от тази статия. Ако желаете да заявите посещение за обектите от веригата Pulse, може да го направите тук.

 

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА