IE loader

Бадемово брашно: 5 причини да го включим в храненето си

Бадемово брашно: 5 причини да го включим в храненето си

Бадемово брашно - храна с множество здравословни предимства - то е нисковъглехидратно и пълно с полезни хранителни вещества

Брашното е основна съставка на множество ястия, която почти няма еквивалент и няма как да бъде напълно изключена от хранителния ни режим. Най-често използваният вид брашно е пшеничното, което обаче се явява доста вреден и висококалориен избор. За щастие, то има доста по-здравословна алтернатива – бадемово брашно. То е с ниско съдържание на въглехидрати, пълно с полезни хранителни вещества и има малко по-сладък вкус от пшеничното.

Какво е бадемово брашно?

Бадемово брашно се прави от бланширани смлени бадеми, които след това се пресяват, докато не получим фино брашно. То има множество ползи за здравето, поради факта, че съдържа множество витамини, минерали и антиоксиданти. Например, манганът помага на тялото правилно да съсирва кръвта, което му позволява да се лекува след наранявания. Манганът също така помага на тялото да разгражда въглехидратите и холестерола. Бадемовото брашно също е богато на магнезий, което може да ви помогне да контролирате по-добре нивата на кръвната захар.

Ако това не ви се струва достатъчно, за да замените пшеничното с бадемово брашно, ви представяме още 5 причини да го включите в храненето си:

1. Подобрява сърдечно здраве

Бадемовото брашно е богато на мононенаситени мазнини, които могат да помогнат за поддържане на холестерола в норма. Намаляването на холестерола значително намалява риска от сърдечни заболявания.

2. Добър избор за хора с диабет

Бадемово брашно е храна с нисък гликемичен индекс. В сравнение с пшеничното, то има по-малко захари и въглехидрати. Преминаването към бадемово брашно може да помогне на хората с диабет да регулират нивата на кръвната си захар по-ефективно.

3. Помага на храносмилането

Бадемовото брашно съдържа много пребиотични диетични фибри. Този тип фибри се усвояват от бактерии в тънките черва. Получаването на достатъчно пребиотични диетични фибри води до по-здрава и по-ефективна храносмилателна система.

4. Редуцира риска от когнитивни заболявания

Бадемовото брашно е богато на витамин Е - антиоксидант, за който е известно, че помага на мозъка да функционира правилно. Получаването на достатъчно витамин Е може да предотврати увреждането от вредни молекули, наречени свободни радикали, които ускоряват стареенето и увеличават риска от сърдечни заболявания и рак и намаляват риска от развитие на когнитивни заболявания като болестта на Алцхаймер.

5. Не съдържа глутен

Бадемовото брашно не съдържа глутен. Това го прави подходящо при непоносимост на организма към продуктите, в чиито състав присъства глутенът – тестени изделия и други, съдържащи жито, ечемик, овес и ръж.

Ако тези 5 причини са ви убедили да добавите бадемово брашно към своето хранене, то е време да започнете с нещо вкусно, което съдържа тази съставка. Опитайте здравословен козунак - храна, която е подходяща както в ден за зареждане, така и когато просто сме решили да похапнем вкусно.

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА