IE loader

Бабини зъби за трениращи – що е то?

Бабини зъби за трениращи – що е то?

Какво е бабини зъби и какви са фитнес ползите

В последните години една удивителна българска билка предизвика истински интерес сред фитнес ентусиастите и стана хит в цял свят. Познатата с наименованието „бабини зъби“, билката привлича не само с името си, но и с множеството полезни свойства, които има както върху цялостното здраве на човек, така и за подобряване на фитнес резултатите.

Много атлети приемат бабини зъби под формата на добавка преди тренировка, с цел да увеличат издръжливостта и силата си. Как обаче тази чудновата билка влияе на организма и за кои фитнес цели е подходяща?

Какво е бабини зъби?

pulsefit

Бабини зъби, или трибулус терестрис, е традиционна българска билка с жълти цветове, покрити с листа стръкове и плодове, покрити с шипове. Поради любопитния ѝ външен вид, в други части на света билката е известна и под наименованията „котешка глава“, „бикова глава“, „дяволска мигла“ и „дяволски тръни“.

Бабини зъби се среща само в някои части на света - в Южна Европа, части от Западна Азия и в Китай. Тя вирее и в България и е доказано, че българската билка е с най-високо качество по отношение на концентрацията на активните вещества. Вероятно поради тази причина тя се изнася почти изцяло за САЩ.

Коренът и плодът на растението имат най-високо съдържание на активни съставки и са били използвани в традиционната китайска медицина за лечението на очни проблеми, високо кръвно налягане и болести на сърцето. В индийската аюрведа медицина пък са познати като средства за повишаване на либидото, покачване на апетита, лечение на сърдечни болести и жълтеница.

В наши дни билката има широко приложение както за подобряване на общото здраве, така и като хранителна добавка за трениращите, желаещи да подобрят резултатите си във фитнеса.

Коя е активната съставка в бабини зъби?

В корена и плода на бабини зъби се съдържат стероидни сапонини, белтъчини, феноли, флавоноиди, гликозиди и витамин С.

Сапонините представляват метаболитни вещества в растенията. В зависимост от химичната им структура те се делят на две основни групи – стероидни и тритерпенови. В билката бабини зъби сапонините са стероидни, защото структурата им е близка с тази на половите хормони, стеролите (група вещества с растителен произход, спадащи към мазнините)  и сърдечните гликозиди.

Стероидните сапонини в бабини зъби са протодиосцин, псевдопротодиосцин, диосцин, трибулозин, трибестин и прототрибестин, спиростанол и фуростанол. От тях с най-голямо съдържание е протодиосцина – в сухия екстракт той може да съставлява до 45%.

Действието и приложението на билката се дължат именно на него. В организма той се разгражда до дехидроепиандростерон - предшественикът на тестостерона в човешкото тяло. Той подобрява издръжливостта, повлиява благоприятно върху еректилната функция, метаболизма на холестерол, сърдечната дейност и имунитета.

При жените протодиосцина не увеличава нивото на тестостерон, а регулира женските полови хормони.

Какви са ползите от прием на бабини зъби?

pulsefit

Билката бабини зъби има широко приложение поради множеството ползи, които предоставя на организма. Според направени проучвания, тя:

 • Поддържа нивата на кръвната захар
 • Повишава либидото
 • Подобрява качеството на спермата и подвижността на сперматозоидите
 • Повишава нивата на тестостерона
 • Подобрява здравето на простатата при мъжете
 • Регулира сърдечния ритъм и холестерола
 • Благоприятства покачването на мускулна маса и загуба на тегло
 • Повишава енергийните нива
 • Подобрява качеството на тренировките и фитнес нивото
 • Тонизира организма и се справя със състояния като безсъние, обща напрегнатост, раздразнимост или сънливост
 • При някои хора се наблюдава увеличаване на апетита

За кои трениращи е подходяща?

Включването на добавката бабини зъби в хранителния режим на трениращите може значително да подпомогне усилията, които те влагат във фитнеса. Подходяща е за прием както от мъже, така и от жени и подобрява резултатите, без значение от поставените цели.

Много бодибилдъри и спортисти приемат бабини зъби с цел  да увеличат нивата на тестостерон в тялото по естествен път. Това води до подобряване качеството на тренировката и до повишаване на мускулната маса, силата, енергийните нива и други показатели. Приемът на бабини зъби може също да помогне и в борбата със свалянето на килограми.

Увеличава нивата на тестостерон

Една от основните ползи, свързани с тази билка, е фактът, че по естествен път увеличава нивата на тестостерон в тялото на мъжа. Тестостеронът е хормон, който регулира половите органи, метаболизма, здравината на костите и редица други функции на тялото.

Основният механизъм на действие на билката бабини зъби върху нивата на тестостерон е свързан със съдържанието на протодиосцин. Той стимулира производството на лутенизиращ хормон, който влияе пряко върху производството на тестостерон. Нивото му в тялото може да бъде увеличено до 40%.

Увеличава мускулната маса

Тестостеронът е анаболен хормон, който играе ключова роля в растежа и възстановяването на мускулните влакна в тялото. Той увеличава протеиновия синтез – процесът, при който тялото възстановява мускулната тъкан чрез добавяне на нови протеинови нишки към мускулните фибри, увеличавайки техния размер и сила. Това означава, че чрез подпомагане на протеиновия синтез, тестостеронът може да увеличи както скоростта, така и степента, до която мускулите се адаптират към упражненията. В резултат на това, покачването на мускулна маса става по-лесно, а възстановяването след тренировка – по-бързо.

Подпомага свалянето на тегло

Друго основно свойство на билката бабини зъби е способността да поддържа нивото на кръвна захар. В резултат на това се появява чувство на ситост, което е много важно и необходимо условие за постигане на резултати в отслабването. Освен това билката намалява нивото на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта, което също подпомага свалянето на килограми.

Прием, съчетание с други лекарства и странични ефекти

pulsefit

Дозировката на бабини зъби може да варира от 600 до 1500 мг дневно и се препоръчва да се приема три пъти дневно – сутрин, следобед и вечер. Желателно е сутрин добавката да се изпие веднага след ставане, тъй като тогава нивото на кръвна захар е ниско. Таблетките могат да се приемат на гладно, преди или след хранене

При употреба на бабини зъби трябва да се има предвид, че билката взаимодейства с някои лекарства. Приемът и не се препоръчва в случай, че вземате лекарства за сърце или кръвно налягане като бета-блокери, блокери на калциевите канали, нитрати, ACE-инхибитори, дигоксин и диуретици. Ако не сте сигурни, първо се консултирайте с фармацевт.

Приемът на бабини зъби може да причини и някои странични ефекти. Тъй като билката намалява нивата на кръвната захар, може да се появят виене на свят и треперене. Хората с предишни хипогликемични епизоди или тези, приемащи лекарства за диабет също трябва да се консултират с медицинско лице. Друга проява на нежелани ефекти е дразнене в стомаха или болки в корема. В тези случаи е препоръчително да се приема с храна.

Като цяло не се наблюдават сериозни странични ефекти при употреба на добавката бабини зъби. Приемана в доза 80 мг/кг тегло, тя е напълно безопасна и не е токсична. Изследвания сочат обаче, че прием на по-високи от препоръчителните дози могат да бъдат много опасни и токсични.

С какво може да се комбинира бабини зъби?

Бабини зъби може да бъде комбинирана с много видове хранителни добавки, в зависимост от поставената цел.

За покачване на мускулна маса могат да бъдат направени комбинации с креатин монохидрат, суроватъчен протеин и левцин. Други възможни комбинации са с левзея, която съдържа екдистерони - естествени стероли, чиито основни свойства са свързани с увеличаване на телесното тегло чрез подобряване на съотношението чиста мускулна маса/мазнини, покачване нивата на хемоглобин и еритроцити, повишаване на общото количество протеин и намаляване нивото на пикочна киселина в кръвта.

View this post on Instagram

Тренировките за кондиция могат да разнообразят всяко едно посещение във фитнеса. Нашите клубове разполагат с изключително голям избор от аксесоари за всеки тип натоварване, включващи: TRX въжета, медицински топки, пудовки, плиометрични кутии, българска торба и още много други. Ако искате да опитате нещо различно в своята тренировка, функционалните зони на нашите центрове Ви очакват! . . . . . . . . . #plyometricbox #medicineball #bulgarianbag #trx #fitnessaccessories #fitnessmotivation #motivation #conditioning #gym #workout #gymlife #training #fitgirl #instafit #pulsefitness #pulseandyou

A post shared by Pulse Fitness and Spa (@pulsefitnessspa) on

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА